Денков: За времето, което имахме, няма причина да не съм доволен

59

Това каза вече бившият образователен министър Николай Денков. Той обясни, че през изминалия мандат от Министерството на образованието и науката са успели да свършат няколко много важни неща. Денков каза и какво следва да направи бъдещият министър на образованието от служебния кабинет

„За времето, което имахме, няма причина да не съм доволен“. Това заяви в ефира на БНТ вече бившият министър на образованието Николай Денков.

„Успяхме няколко важни дейности да свършим – деполитизацията, промяната в закона, която приехме. Тя забранява напълно партийна, политическа дейност в училищната система. Един проблем, който беше ясно идентифициран през последните години и намери своето решение. Той беше съчетан с приемането на първата по рода си наредба за нов начин за избор на директори на училища. В момента текат конкурсите“, отбеляза Денков.

„Ще ги проведе новият министър така, както се правят държавните изпити. В един и същи ден, за цялата система – тест, който се генерира сутринта. След което публично представяне на стратегиите за развитие на училището. Това е съвсем нов подход за търсене на директори в тази важна сфера“, поясни той.

Николай Денков обясни, че през февруари стартира работа обща електронна платформа, в която имаме информация за всички ученици и учители с техните бележки. Пълен обмен на документите по електронен път. Това е съвременна платформа, която практически изхвърли хартията от необходимите атрибути, с която боравят учителите и директорите. Имайки тази информация на едно място, много бързо може да се правят най-различни срезове, за да се разбере какво е състоянието на системата.

Според Денков прегледът на учебните програми, промяната в подхода за оценка на учебниците трябва да бъдат продължени от следващия министър.

Обясни, че в министерството е заварил чувствителни теми, които никой не иска да поставя на обсъждане в публичното пространство. Една от тях е графикът на учебните години.

По публикацията работи: Пламена Сутева