ГЕРБ с брифинг в отговор на Кирил Петков: Те не изневериха на стила си да управляват с лъжи (ВИДЕО)

157

ГЕРБ излезе с брифинг в отговор на обвиненията на вече бившия премиер Кирил Петков за сериозни нарушения по проекта „Балкански поток“. Теменужка Петкова обвини правителството на Кирил Петков в лъжи относно проверките на „Балкански поток“, които бяха назначени от експремиера. 

„Правителството на Петков не изневери на себе си и на своя стил да управляват с лъжи, манипулации, да заблуждава българското общество. Броени минути преди да напуснат Министерски съвет, стана ясно, че Кирил Петков е сформирал две междуведомствени работни групи, които да проверят „Балкански поток“. Само че няма как две междуведомствени групи да заместят функциите на институциите и да правят компетентни проверки“, каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Проектът „Балкански поток“ е реализиран изцяло в тон със законодателството на България и ЕС, след решение на българския парламент. В решението пише какво трябва да направи всеки. Ние, за разлика от Кирил Петков, уважаваме институциите и за нас те са над всичко, каза тя.

„Очевидно правителството на г-н Петков демонстрира тотално незачитане на законите, институциите, Конституцията и въпиюща некомпетентност“, каза Петкова.

„ГЕРБ и кабинетите „Борисов“ никога не са подписвали неизгодни за България договори. Само ще кажа „Джемкорп“ и ще приключа по темата за неизгодните договори“, допълни тя.

„Друга голяма лъжа от прессъобщението на Министерски съвет е свързана с финансирането на проекта. Ясно са казани в решение на КЕВР приходите на „Булгартрансгаз” какви трябва да бъдат – 309 331 млн. лв. Проектът реализира много по-големи приходи”, добави още Теменужка Петкова.

По нейни думи Кирил Петков и правителството му са вредни за България.

„Надявам се хората и институциите да не забравят какво сътвориха тези хора. Те са вредни за България. Мисля, че днес е един хубав ден за българската демокрация, защото тези хора си отидоха”, каза тя.

Теменужка Петкова коментира и интерконектора Гърция-България:

„В този проект сме вложили сърце и душа и сме дали всичко от себе си, за да стане факт. Петков го провали, не спази срока. Тъй като ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на следващите избори, ви обещавам, че ще направим всичко необходимо наистина да потече пълния обем азерски газ по тази връзка”, коментира още бившият енергиен министър.

„Боя се, че за наследството на кабинета „Петков” ще се говори дълго. Той не изневери на стила си, започна и завърши в остър конфликт и разминаване с действителността”, каза Томислав Дончев.