България

Образователният министър с отчет: Какво направи МОН през изминалия мандат (ВИДЕО)

Образователният министър отчете дейността на Министерството на образованието (МОН) за изминалия мандат. Казаното от него по време на брифинг е базирано на извършен отчет от МОН. Първата задача на министерството е била финансово осигуряване на системата, става ясно от думите на образователния министър Николай Денков. Отпуснатите средства за образование през 2022 г. са в размер на над 6 милиарда лева, обяви той.

961 млн. лв. повече инвестира държавата в образование и наука през последните седем месеца. От тях в детските градини, училищата и университетите са влезли 785 млн. лв. над средствата от 2021 г. За наука са отделени 176 млн. лв. допълнително в сравнение с миналата година. Това отчетоха от Министерствотото на образованието и науката в края на мандата на правителството.

По думите на министър Денков днес на сайта на Министерството на образованието ще бъде качен отчет, групиран по цели в двата основни сектора – предучилищно и училищно образование и висше образование и наука.

„Средната учителска заплата е поддържана да бъда с 25% над средната за страната. От 1 септември началната учителска ще е 1486, а за директор – 1810 лв.“, заяви министър Денков.

Във връзка с инфлацията са осигурени 21,5 милиона лева допълнително за хранене на децата в предучилищна възраст и от 1-4 клас. От 1 април 2022 г за първи път родителите бяха освободени от такса за посещение в детските градини

За увеличаване на стипендиите на учениците с 15% от 1 септември са осигурени допълнително 1,2 милиона лева.

За увеличаване на средствата за издръжка на обучението, са осигурени 66 млн. лв. допълнително, за увеличение с 21%.

„Отделно са приети 21 национални програми за развитие на образованието, включително и няколко нови програми, от които най-мащабна е програмата за извънкласни дейности, която цели да комбинира усилията на учителите вътре в училищата, с творци от театрите, от висшите училища, с треньори от спортните клубове, Национална спортна академия, за да осигурят занимания, които са още по-интересни и по-полезни за децата в училище“, заяви Денков.

„За подобряване на материалната база са осигурени допълнително спрямо миналата година 50 млн. лв. за спешни ремонти, приети на последното заседание на МС, 15 млн. лв. за изграждане и основен ремонт на спортни площадки, 10 млн. лв. за дофинансиране на ремонти и 70 млн. лв. по подписаните още през 2020 г. договори за изграждане и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“, посочи министър Денков.

„Осигурени са и допълнително 16, 5 млн. лв. за закупуване на автобуси и за осигуряване на безплатен транспорт на децата и учителите“, добави той.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • Спорт

Топката е в нашето поле: втора победа за националния отбор на България за девойки по плажен хандбал

Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…

преди 11 часа
  • Здраве

Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…

преди 11 часа
  • Любопитно

Морска болест или не съвсем: как можем да се справим със стомашното неразположение през горещите дни

Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…

преди 12 часа
  • Любопитно

За пръв път в България

Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…

преди 12 часа
  • България

Като риби на сухо – варненци отново без вода

Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…

преди 12 часа
  • България

„За мен това е забатачена работа пак от ТЕЛК“ – лекари с готовност за подаване на оставки, поради новата система на ТЕЛК

Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…

преди 13 часа