Ново изследване на населението, проведено от Националния институт по здравеопазване (NIH), откри доказателства за любопитно предимство в предотвратяването от коронавирус за хората с алергии.
При анализ на повече от 4000 души, всички от които са живели в домакинства, включващи непълнолетни лица, изследователите отбелязват няколко любопитни тенденции по отношение на заразяването със SARS-CoV-2, включително това, че при лицата с хранителна алергия вероятността да се заразят е около два пъти по-малка, предават от sciencealert.
Констатациите съвпадат с други неотдавнашни изследвания, които установиха, че алергичните състояния, като астма, могат да осигурят известна защита срещу тежки случаи на COVID-19.
По подобен начин новото проучване на NIH установи, че астмата не е свързана с повишен риск от заразяване с SARS-CoV-2, въпреки че тя е състояние, което влияе на дихателната система.
От друга страна, затлъстяването и високият индекс на телесна маса са фактори, които увеличават риска от заразяване със SARS-CoV-2, както и възрастта на децата и тийнейджърите, които споделят жилищното пространство. Но откритието по отношение на хранителните алергии може би е най-забележителното досега.
„Наблюдаваната връзка между хранителната алергия и риска от заразяване със SARS-CoV-2, както и между индекса на телесна маса и този риск, заслужават по-нататъшно проучване“, казва Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.
Половината от всички участници в проучването твърдят, че са били диагностицирани с хранителна алергия, астма, екзема или алергичен ринит. След това тези самооценки бяха подкрепени от подгрупа от кръвни тестове, които разкриха антитела, свързани с алергични заболявания. След това изследователите проследили разпространението на SARS-CoV-2 в домакинствата на участниците от май 2020 г. до февруари 2021 г.
Хората с екзема и астма не са показали допълнителна уязвимост към вируса, но и не изглежда да са били по-защитени. В същото време при хората с хранителни алергии рискът от заразяване със SARS-CoV-2 бил с 50 процента по-нисък.
Не всички форми на астма са атопични (известни още като силно алергични), а предишни проучвания показаха, че само тези с атопична астма изразяват по-ниски нива на рецептора ACE2 в дихателните пътища, към който се прикрепя SARS-CoV-2. Това предполага, че вирусът няма толкова много начини да нахлуе в клетките на белите дробове на хората с респираторни алергии.
Нещо подобно би могло да се случва и сред хората с хранителни алергии, въпреки че авторите са разглеждали само инфекцията със SARS-CoV-2, а не тежестта на инфекцията.
Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се изяснят механизмите, които стоят зад новите открития, но авторите се надяват, че техните изследвания могат да предложат нови пътища за превенция на COVID-19.
По публикацията работи: Силвана Димитрова
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment