Филип Попов: Сякаш президентът е съучастник в това да има предсрочни избори

39

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България” Филип Попов, на президента са му се усладили служебните кабинети. Според него се вижда това, че има ново мнозинство (от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“), което не се съобразява с волята на хората

„Около програмата има яснота и тя се прояви още вчера. Ние я одобрихме на свое заседание на Националния си съвет, но в парламента тя не беше приета, благодарение на ИТН. Оказа се, че няма необходимото мнозинство, макар техните предложения да бяха намерили място в програмата и очевидно лицемерието взе връх.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Филип Попов в ефира на БНР.

По думите му социалистите са направили всичко необходимо и водените от тях преговори са били прозрачни и пред очите на всички. „За нас важното са политиките, програмата и управлението, което да изкара България от кризата. Ваканцията на парламента може да бъде отменена с решение на Народното събрание. В петък ще бъде последният работен ден, освен ако президентът не реши да удължи живота на парламента с цел приемане на важни промени, като тази в КЕВР“, допълни Попов и поясни, че БСП днес от 10:00 ч. ще върне мандата на президента, а след това разпускането на парламента вече е негова отговорност.

„Вече за пореден път в пленарна зала се вижда, че има друго мнозинство в този парламент и това е ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ и те не се съобразяват с волята на българските граждани, които не искат провеждането на нови избори“, категоричен бе социалистът за новосформираното мнозинство в Народното събрание.

„Ние сме направили нашата равносметка и по отношение на парламентарната ни група, както и за нашите министри и вицепремиера г-жа Нинова. Многократно дадохме своята висока оценка за тях, защото през последните 6 месеца се видя, че БСП беше социалният вектор в управлението. Благодарение на нас се случиха много социални политики и се отделиха 23 млрд. за социални дейности, което е абсолютен прецедент“, заяви Филип Попов относно постиженията на левицата в управлението на страната.

Според него социалистите по категоричен начин са доказали, че се борят със статуквото, което в лицето на ГЕРБ над 10 години е властвало в България. „За разлика от останалите политически субекти, ние имаме държавническо, а не тяснопартийно поведение“, обобщи заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

„Не виждам до този момент по нито една тема Стефан Янев да е изразил някаква адекватна позиция и няма какво да се коментира. Това, което той направи като министър на отбраната е пред медиите да се опита да яхне русофилските настроения, но на Министерски съвет правеше предложения в обратна посока“, коментира Попов за липсата на позиция от страна на новосформираната партия около Стефан Янев.

В заключение народният представител от БСП заяви, че не вижда работещо мнозинство и в следващия парламент, което крие риск отново да се стигне до спирала от избори. „На президента му се усладиха служебните кабинети и той сякаш е съучастник в това да има предсрочни избори, защото действията му до момента по-скоро бяха формални“, завърши Попов.

По публикацията работи: Пламена Сутева