Нуждата от следобедна дрямка би могла да е признак за риск от инсулт

238

Китайски изследователи изследваха навиците за дрямка през деня на 60 000 по възрастни души.  Тези, които „обикновено“ дремят, са с една десета по-склонни да развият високо кръвно налягане. Групата също е с една четвърт по-голям риск от инсулт от тези, които „никога“ не спят

Нуждата от дрямка всеки следобед може да е знак, че сте изложени на риск от инсулт, показва проучване. Китайски изследователи изследваха навиците за сън през деня на 60 000 британци на средна и по-възрастна възраст, проследявайки здравето им в продължение на 15 години, предават dailymail.

Тези, които не спят достатъчно, са по-склонни да имат лошо здраве, като например наднормено тегло. Приблизително една трета от възрастните в Обединеното кралство и половината от американците имат хипертония, която натоварва кръвоносните съдове, сърцето и други органи.

Увеличава риска от инсулти и инфаркти

Десетки проучвания са установили, че тези, които подремват – дори само за 30 минути на ден – са склонни да имат по-високо кръвно налягане до вечерта. Истината обаче остава замъглена, тъй като някои изследвания са установили обратното. Новото проучване имаше за цел да стигне до дъното на дебата.

Д-р Уанг и колегите му използваха информация от UK Biobank – база данни, съдържаща здравните досиета на половин милион британци на възраст от 40 до 69 години, които редовно предоставят подробна информация за начина си на живот. Около 60 686 от тези в Biobank са предоставили информация за навиците си за дрямка четири пъти между 2006 и 2019 г. Всички участници бяха попитани „спите ли през деня“ и им бяха дадени опции „рядко/никога“, „понякога“ или „обикновено“.

Изследователите разделиха доброволците в една от тези три групи, в зависимост от техния отговор. Поради начина, по който беше зададен въпросът, експертите не можаха да изчислят броя на дните в седмицата и продължителността, за която доброволците дремят.

Дрямката през деня е по-рискова за по-младите групи

Хората под 60 години, които обикновено подремват, са с една пета по-склонни да страдат от високо кръвно налягане в сравнение с тези, които никога не подремват. Рискът е наполовина по-малък сред хората над 60 години. По-висок процент на „обичайните“ подремващи са били мъже, с по-ниска квалификация и доходи и са били пушачи, ежедневно пили алкохол и страдали от безсъние и хъркане, в сравнение с „никога“ и „понякога“ подремващи.

Отделен анализ показа, че с увеличаването на дрямката с една категория – от никога на рядко или рядко на обикновено – рискът от страдание от високо кръвно налягане се е увеличил с 40 процента. Но д-р Майкъл Гранднър, експерт по съня в университета в Аризона, обясни, че самата дрямка може да не е причината. „Въпреки че подремването само по себе си не е вредно, много хора, които подремват, може да го направят поради лош сън през нощта“, каза той. „Лошият сън през нощта е свързан с по-лошо здраве и дрямките не са достатъчни, за да компенсират това.“

Той добави: „Това проучване отразява други открития, които като цяло показват, че повече дрямка изглежда отразява повишен риск от проблеми със здравето на сърцето и други проблеми.“ Авторите на изследването призоваха за повече изследвания за връзките между здравословния модел на сън, включително сън през деня и здравето на сърцето. Резултатите изключват всеки, който е имал инсулт или високо кръвно налягане в началото на проучването.

Авторите отбелязват, че са разглеждали само честотата на дрямка през деня, а не продължителността на дрямката, така че все още предстои да се определи дали продължителността на дрямката влияе върху кръвното налягане и рисковете от инсулт. И участниците бяха британци на средна възраст или възрастни, така че резултатите може да не се отнасят за други възрастови и етнически групи.

По публикацията работи: Силвана Димитрова