Изследванията свързват богатите на калий храни с понижаване на кръвното налягане, особено при жени с висок прием на сол
Авторът на изследването, професор Лиферт Фогт от медицинските центрове на Амстердамския университет в Холандия, каза: „Добре известно е, че високата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и повишен риск от инфаркти и инсулти. „Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно да се постигне, когато диетите ни включват преработени храни. В нашето проучване диетичният калий е свързан с най-големите ползи за здравето при жените.
На всеки попълнил въпросник за начина на живот, кръвното му налягане беше измерено и беше взета проба от урина. Натрият и калият в урината са използвани за оценка на хранителния прием.
Изследователите анализираха връзката между приема на калий и кръвното налягане и установиха, че консумацията на калий (в грамове на ден) е свързана с кръвното налягане при жените. С увеличаването на приема на минерала кръвното налягане спада. Когато връзката беше анализирана според приема на сол, връзката между калий и кръвно налягане беше наблюдавана само при жени с висок прием на натрий.
Като цяло те открили, че хората, които са имали най-висок прием на калий, са имали 13% по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти, в сравнение с тези с най-нисък прием. Когато мъжете и жените са анализирани поотделно, намаленията на риска са съответно 7% и 11%.
Професор Vogt каза: „Резултатите показват, че калият помага за запазване на здравето на сърцето, но жените се възползват повече от мъжете. „Връзката между калия и сърдечно-съдовите събития е една и съща, независимо от приема на сол, което предполага, че калият има други начини за защита на сърцето в допълнение към увеличаването на отделянето на натрий.“
Храните с високо съдържание на калий включват зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти и риба. Например 115 g банан съдържа 375 mg калий, 154 g варена сьомга има 780 mg, 136 g картоф има 500 mg, а една чаша мляко има 375 mg. Диетологът Трейси Паркър каза: „Това изследване подкрепя настоящите съвети, че намаляването на приема на сол и яденето на повече храни, съдържащи калий, може да бъде рецептата за по-здраво сърце. „Лесен начин да увеличите приема на калий е като ядете пет порции плодове и зеленчуци на ден. Други храни като варива, риба, ядки, семена и мляко също са с високо съдържание на калий и ниско съдържание на сол, така че могат да помогнат на сърцето ви.
„Въпреки това, поддържането на здравето не означава само да наблюдавате какво има в чинията ви. Ограничаването на приема на алкохол и поддържането на физическа активност също ще помогнат за понижаване на кръвното ви налягане, намалявайки риска от инфаркт или инсулт.“ Яденето на храни като банани, авокадо и сьомга може да помогне за намаляване на отрицателните ефекти на солта в диетата на жените, показват изследвания
По публикацията работи: Силвана Димитрова
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…
Leave a Comment