Кои храни помагат за противодействие на ефекта на солта в диетата на жените

67

Изследванията свързват богатите на калий храни с понижаване на кръвното налягане, особено при жени с висок прием на сол

Авторът на изследването, професор Лиферт Фогт от медицинските центрове на Амстердамския университет в Холандия, каза: „Добре известно е, че високата консумация на сол е свързана с повишено кръвно налягане и повишен риск от инфаркти и инсулти. „Здравните съвети са насочени към ограничаване на приема на сол, но това е трудно да се постигне, когато диетите ни включват преработени храни. В нашето проучване диетичният калий е свързан с най-големите ползи за здравето при жените.

На всеки попълнил въпросник за начина на живот, кръвното му налягане беше измерено и беше взета проба от урина. Натрият и калият в урината са използвани за оценка на хранителния прием.

Изследователите анализираха връзката между приема на калий и кръвното налягане и установиха, че консумацията на калий (в грамове на ден) е свързана с кръвното налягане при жените. С увеличаването на приема на минерала кръвното налягане спада. Когато връзката беше анализирана според приема на сол, връзката между калий и кръвно налягане беше наблюдавана само при жени с висок прием на натрий.

Като цяло те открили, че хората, които са имали най-висок прием на калий, са имали 13% по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти, в сравнение с тези с най-нисък прием. Когато мъжете и жените са анализирани поотделно, намаленията на риска са съответно 7% и 11%.

Професор Vogt каза: „Резултатите показват, че калият помага за запазване на здравето на сърцето, но жените се възползват повече от мъжете. „Връзката между калия и сърдечно-съдовите събития е една и съща, независимо от приема на сол, което предполага, че калият има други начини за защита на сърцето в допълнение към увеличаването на отделянето на натрий.“

Храните с високо съдържание на калий включват зеленчуци, плодове, ядки, боб, млечни продукти и риба. Например 115 g банан съдържа 375 mg калий, 154 g варена сьомга има 780 mg, 136 g картоф има 500 mg, а една чаша мляко има 375 mg. Диетологът Трейси Паркър каза: „Това изследване подкрепя настоящите съвети, че намаляването на приема на сол и яденето на повече храни, съдържащи калий, може да бъде рецептата за по-здраво сърце. „Лесен начин да увеличите приема на калий е като ядете пет порции плодове и зеленчуци на ден. Други храни като варива, риба, ядки, семена и мляко също са с високо съдържание на калий и ниско съдържание на сол, така че могат да помогнат на сърцето ви.

„Въпреки това, поддържането на здравето не означава само да наблюдавате какво има в чинията ви. Ограничаването на приема на алкохол и поддържането на физическа активност също ще помогнат за понижаване на кръвното ви налягане, намалявайки риска от инфаркт или инсулт.“ Яденето на храни като банани, авокадо и сьомга може да помогне за намаляване на отрицателните ефекти на солта в диетата на жените, показват изследвания

По публикацията работи: Силвана Димитрова