Лукашенко: За да избегнем ядрена война, Западът, Украйна и Русия ще трябва да прекратят конфликта в Украйна

185

По думите му Западът е виновен за предизвикването на този конфликт между Украйна и Русия. „Вие разпалихте тази война. Вие разпалихте войната и я продължавате“, заяви той

Западът, Украйна и Русия трябва да се споразумеят за прекратяване на конфликта в Украйна, за да се избегне „бездната на ядрената война“. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в ексклузивно интервю за АФП.

Според него Западът е виновен за началото на военния конфликт и е „разпалил тази война“ в Украйна.

„Вие разпалихте тази война. Вие разпалихте войната и я продължавате“, категоричен бе Лукашенко.

Беларус послужи като плацдарм за намесата на Русия в Украйна, но Лукашенко досега избягваше да бъде страна в конфликта. Анализаторите твърдят, че той добре осъзнава факта, че повечето беларуси не подкрепят изпращането на войски в Украйна, предаде dnes.bg, цитирани от Bulgaria on air.

67-годишният лидер, който управлява Беларус от близо три десетилетия, настоява, че властите в Киев могат да прекратят войната, ако подновят преговорите с Москва и приемат нейните искания.

„Точно сега тази война може да бъде прекратена при по-приемливи условия за Украйна“, смята той.

Лидерът на Беларус призова властите в Киев да „седнат на масата за преговори и да се съгласят, че никога няма да заплашват Русия“. Лукашенко подчерта още, че Украйна трябва да приеме загубата на окупираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна.

По публикацията работи: Станислава Гавазова