Заков: Новите изтребители F-16 ще струват на България 1.3 милиарда долара

138

Това съобщи министърът в оставка Драгомир Заков. Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е над 1,2 млрд. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и имаме право на разсрочено плащане

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е малко над 1,3 млрд. долара, съобщи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Преди дни министър Заков поясни, че е дошла офертата от американска страна за вторите 8 изтребители F-16.

Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е над 1,2 млрд. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и имаме право на разсрочено плащане.

Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („спарки“) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4.

„Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече“, констатира Заков.

България има право на разсрочено плащане до 2031 г., предаде БТА.

Министърът в оставка обобщи, че първата вноска е ниска – 16 млн. долара, и добави, че тя дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи.

До идването на първите самолети през първото тримесечие на 2025 г. – сумата, която се очаква да сме заплатили по втория договор, е около 80 млн. долара от 1, 3 млрд. долара.

По публикацията работи: Станислава Гавазова