Учени: Има 10 процента шанс части от падащи космически кораби или ракети да убият някого

94

Учените предупреждават, че има 10 процента шанс падащ космически кораб или ракета да убие някого през следващото десетилетие. Те анализираха риска от неконтролирано повторно навлизане на ракети в земната атмосфера. Това е на базата на типична ракета за повторно влизане, която разпръсква отломки върху площ от 10 m2. Експертите прогнозираха „очаквания за жертви“, използвайки сателитни данни от последните 30 години.

Учените предупредиха, че има 10 процента шанс излязла извън контрол ракета или космически кораб да убие някого през следващото десетилетие. Това съобщиха Daily Mail.

Те анализираха риска за човешкия живот от падащи на земята обекти, след като навлязат отново в земната атмосфера. Съгласно настоящите практики изследователите установиха, че ако типична ракета за повторно навлизане разпръсне отломки върху площ от 10 m2, тогава има приблизително 1 към 10 шанс една или повече жертви да настъпят през следващите 10 години. Те също така казаха, че има по-висок риск за тези, които живеят в Джакарта, Дака и Лагос, отколкото тези на Ню Йорк, Пекин или Москва.

Изследването е проведено от експерти от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Въпреки че изстрелванията на ракети варират, ускорителите и други големи части от ракети падат обратно на Земята или са изоставени в орбита. В повечето случаи изоставените ракетни части навлизат отново в атмосферата по неконтролиран начин и отломките могат да паднат навсякъде по траекторията на полета.

Използвайки сателитни данни от последните 30 години, Майкъл Байърс и колегите от Университета на Британска Колумбия прогнозираха „очакванията за жертви“ — или риска за човешкия живот — през следващото десетилетие в резултат на неконтролирани повторни влизания на ракети. Екипът се фокусира върху части от ракети, които остават частично непокътнати и представляват риск от жертви на сушата, в морето или за самолети.

Авторите установяват, че настоящите практики имат средно 10% шанс за една или повече жертви през следващото десетилетие, ако всяко повторно влизане разпръсне смъртоносни отломки върху площ от 10 m2. Освен това този риск се поема непропорционално от глобалния юг.

Изследователите също така казват, че технологията за насочвани системи за повторно влизане вече съществува, но това, което е необходимо, е колективната воля за използването им поради свързаните с това разходи. Те заключават, че без многостранни споразумения за задължителни контролирани повторни влизания на ракети, космическите нации ще продължат да изнасят тези рискове ненужно.

„Последните подобрения в технологията и дизайна на мисията правят повечето от тези неконтролирани повторни влизания ненужни, но изстрелващите държави и компании не са склонни да поемат свързаните с това увеличени разходи“, пише екипът. „Онези национални правителства, чието население е изложено на риск, трябва да изискват от големите космически държави да действат заедно, за да наложат контролирани повторни влизания на ракети, да създадат значими последствия за неспазване и по този начин да премахнат рисковете за всички.“

Приблизително 13 100 сателита са били изстреляни в орбита от 1957 г., според Европейската космическа агенция, като 8 410 остават в космоса и 5 800 все още функционират. Твърди се, че общата маса на всички обекти в орбита се равнява на около 9900 тона, докато статистическите модели предполагат, че има 130 милиона парчета отломки с размери от 1 mm до 1 cm.

По публикацията работи: Силвана Димитрова