Днес рожден ден празнува Харисън Форд: Ето как актьорът придобива своята известност

119

Хан Соло, Индиана Джоунс, Джак Райън, Рик Декард са само едни от ролите, довели актьора до записването на името му на „Алеята на Славата“, за която мечтая всички актьори. Бележитият актьор придобива световна си известност с главната си роля на Хан Соло в епичния научнофантастичен филм „Междузвездни войни“

Той е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ. Син е на бившата радиоактриса Дороти Ниделман и на рекламния директор и бивш актьор Джон Уилям. Форд се записва в колежа „Рипън“ в Рипън, Уисконсин с профил „Философия“. Започва да посещава театрален клас в края на последната си година в колежа, за да преодолее срамежливостта си. Така се увлича по актьорската игра.

Но е неудовлетворен от предлаганите му роли и затова решава, че ще стане професионален дърводелец, за да издържа съпругата и двете си малки деца. Доказва се като талантлив дърводелец и след успешното завършване на първия си договор е затрупан с нови поръчки.

С началото на 80-те години идва и неговото време.

Той придобива световна известност с главната си роля на Хан Соло в епичния научнофантастичен филм „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда“ (1977), повтаряйки ролята в четири продължения в следващите 42 години. Следват „Индиана Джоунс“, „Блейд Рънър“, „Свидетелят“, за който е номиниран за „Оскар“, „Патриотични игри“ и „Реална опасност“, „Беглецът“, „Невинен до доказване на противното“, „Относно Хенри“ и др.

По публикацията работи: Силвана Димитрова