Пастата може да се окаже полезна

194

Според диетологът Михаил Гинзбург пастата може да е от помощ при регулирането на нивата на кръвната захар. той посочва, че е добре да се насочим към паста от твърда пшеница

Пастата помага за регулиране на нивата на кръвната захар. За това говори диетологът, кандидат на медицинските науки Михаил Гинзбург, предаде Рамблер.

Добре е да изберете паста от твърда пшеница. Такъв продукт дава ситост, а също така намалява нивата на кръвната захар благодарение на съдържащия се в него глутен.

„Глутенът е протеин, който забавя усвояването на въглехидратите и по този начин понижава гликемичния индекс, тоест намалява скоростта на усвояване, премахва пика в нивата на кръвната захар“, обяснява експертът.

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Твърдението, че глутенът е въглехидрат, е доста популярно, но напълно погрешно.

Безглутеновото хранене не е еквивалент на здравословно хранене. Няма научни доказателства в подкрепа на твърдението, че безглутеновите храни са по-здравословни.

Въпреки това лекарят предупреждава, че готвенето на паста до състояние на „каша“ е вредно. Това повишава гликемичния индекс на продукта. Пастата е полезна в диетата в състояние „al dente“.

По публикацията работи: Пламена Сутева