Любопитно

Как портокаловият сок се е превърнал в част от всяка закуска?

Портокаловият сок преди беше лакомство, което трябваше да изцедите сами. Преди повече от век свръхпроизводството на портокали помогна да се създаде сутрешната основна храна, която познаваме и обичаме

Кутията с портокалов сок обикновено стои до чая и кафето на масата за закуска. Преработеният портокалов сок като ежедневна напитка е сравнително скорошна поява, пише Би Би Си.

Настоящият му статут на глобален феномен е творение на търговци от 20-ти век. В началото на 1900 г. портокалите във Флорида и Калифорния се борят за вниманието на американските купувачи. Плодовете се разнасяха навсякъде и се консумираха пресни или изцедени вкъщи, като се получаваше вкусен еликсир с цвят на мед. Калифорния разчиташе на портокала от Валенсия.

Флорида обаче отглеждаше четири разновидности. Това означаваше, че когато през 1909 г. производителите са се събирали, за да се справят с разрастващия се проблем – пренасищането с портокали, за да може пазарът да ги понесе – изстискването им, вместо ограничаване на производството им, се смяташе за възможно решение.

Портокаловият сок, произведен в търговската мрежа, се предлагаше само в кутия. Вкусът му не приличаше на пресен и апетитът към него отразяваше това. Само 0,01 паунда, или около една чаена лъжичка, консервиран портокалов сок е бил консумиран на човек в САЩ през 1930 г. Витамин С беше идеална причина да консумираме повече портокали. Нещата наистина тръгнаха от земята, когато специалистът по хранене Елмър Макколъм популяризира мистериозно заболяване, което според него е резултат от консумация на твърде много храни, „произвеждащи киселина“, като хляб и мляко.

Всъщност истинската ацидоза, която има различни причини, не може да бъде отстранена чрез ядене на маруля и цитрусови плодове, както твърди Макколъм.

„Лечението беше просто: Консумирайте портокали във всякаква форма и при всяка възможна възможност“, пише Браун. „И Sunkist увери страхуващия се от ацидоза читател, че е невъзможно да се прекалява с портокалите.“ Фокусът скоро отново се върна към витамините, тъй като лекарите се противопоставиха на тези идеи, но волята да прегърне всякакви капризи в услуга на портокалите беше налице.

Сокът все още беше консервиран в този момент от своята еволюция и далеч не беше популярен. Опитът да се кондензира портокалов сок като мляко доведе до запомнящо се лоши резултати. „Високите температури изгориха блясъка му и създадоха вискозна и кафеникава смес, на която липсваше свеж вкус“, пише Хамилтън, историкът. Но изпаряването на част от водата под налягане, смесването на част от пресния сок обратно в концентрата и след това замразяването му беше по-успешно.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца