Как портокаловият сок се е превърнал в част от всяка закуска?

53

Портокаловият сок преди беше лакомство, което трябваше да изцедите сами. Преди повече от век свръхпроизводството на портокали помогна да се създаде сутрешната основна храна, която познаваме и обичаме

Кутията с портокалов сок обикновено стои до чая и кафето на масата за закуска. Преработеният портокалов сок като ежедневна напитка е сравнително скорошна поява, пише Би Би Си.

Настоящият му статут на глобален феномен е творение на търговци от 20-ти век. В началото на 1900 г. портокалите във Флорида и Калифорния се борят за вниманието на американските купувачи. Плодовете се разнасяха навсякъде и се консумираха пресни или изцедени вкъщи, като се получаваше вкусен еликсир с цвят на мед. Калифорния разчиташе на портокала от Валенсия.

Флорида обаче отглеждаше четири разновидности. Това означаваше, че когато през 1909 г. производителите са се събирали, за да се справят с разрастващия се проблем – пренасищането с портокали, за да може пазарът да ги понесе – изстискването им, вместо ограничаване на производството им, се смяташе за възможно решение.

Портокаловият сок, произведен в търговската мрежа, се предлагаше само в кутия. Вкусът му не приличаше на пресен и апетитът към него отразяваше това. Само 0,01 паунда, или около една чаена лъжичка, консервиран портокалов сок е бил консумиран на човек в САЩ през 1930 г. Витамин С беше идеална причина да консумираме повече портокали. Нещата наистина тръгнаха от земята, когато специалистът по хранене Елмър Макколъм популяризира мистериозно заболяване, което според него е резултат от консумация на твърде много храни, „произвеждащи киселина“, като хляб и мляко.

Всъщност истинската ацидоза, която има различни причини, не може да бъде отстранена чрез ядене на маруля и цитрусови плодове, както твърди Макколъм.

„Лечението беше просто: Консумирайте портокали във всякаква форма и при всяка възможна възможност“, пише Браун. „И Sunkist увери страхуващия се от ацидоза читател, че е невъзможно да се прекалява с портокалите.“ Фокусът скоро отново се върна към витамините, тъй като лекарите се противопоставиха на тези идеи, но волята да прегърне всякакви капризи в услуга на портокалите беше налице.

Сокът все още беше консервиран в този момент от своята еволюция и далеч не беше популярен. Опитът да се кондензира портокалов сок като мляко доведе до запомнящо се лоши резултати. „Високите температури изгориха блясъка му и създадоха вискозна и кафеникава смес, на която липсваше свеж вкус“, пише Хамилтън, историкът. Но изпаряването на част от водата под налягане, смесването на част от пресния сок обратно в концентрата и след това замразяването му беше по-успешно.

По публикацията работи: Силвана Димитрова