Тошко Йорданов: Петков и Василев да не се крият като жени в мазе

76

Депутатите чакаха Кирил Петков за блиц контрол, но той така и не се появи. Това доведе до ескалиращо напрежение в Народното събрание. Последваха обиди към управляващите. Тошко Йорданов призова министър-председателя и министъра на финансите и да не се крият като „жени в някое мазе“

Нова порция напрежение и обвинения към управляващите – в залата се стигна отново почти до бой. Депутатите чакаха Кирил Петков за блиц контрол, но той така и не се появи.

Да дойдат премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на финансите в оставка Асен Василев в парламента и да отговарят на въпроси. Не знам какви са неотложните им ангажименти, като държавата е в такова положение. Да не се крият като жени в мазето, а да дойдат като мъже и да отговарят на въпроси. Това каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в парламента.

Председателстващият заседанието определи квалификациите като недопустими и сексистки.

От своя страна Йорданов се извини на дамите и призова двамата да дойдат като мъже да отговарят.

Остра реакция имаше и от ГЕРБ. „Всички се крият като мишки. Да дойде Генчовска, явно каквото да стане той казва, че тя взама решенията, да дойде да я питаме за газа за петрола“, прикани Тома Биков.

Изгонването на руските дипломати също доведе до нови обвинения към Петков. „На тази трибуна премиера е стоял и ни е лъгал! Най-тъпото е, че руснаците ни свалят от власт, дай да ги гоним….пропускате… ние от ИТН сме руски шпиони“, заяви иронично Тошко Йорданов от ИТН.

От „Има такъв народ“ са изискали стенограмата от 9 май от Съвета по сигурността в Министерски съвет, но се укривала, твърдят те.

Заради казуса с руските дипломати, „Възраждане“ ще сезират и прокуратурата. „Според нас от лицето Кирил Петков злоупотреби със служебното си положение и е извършил престъпление. Ще поискаме временно отстарняване от длъжността и ще видим как ще действа главния прокурор“, каза Костадинов.

Основните въпроси към вицепремиера в оставка Корнелия Нинова бяха именно за ескалацията в отношенията София – Москва.

„Това правителство падна, то е в оставка. От 2 дни имаме ясна позиция. Кирил Петков не може и да си помисля да е министър-председател на тази държава“, категорична бе Нинова.

Кирил Петков трябваше да инспектира газовата връзка с Гърция, но отлагането на блицконтрола вдигна градуса на напрежението.

„За пореден път не спазва правилата на Конституцията. Измислили са си пътуване незйнано къде да не се яват в НС когато държавата е изправена пред серия от кризи“, подчерта Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според Мирослав Иванов обаче да се говори че са нарушени правилника или Конституцията не е издържано.

От своя страна Рамадан Аталай припомни, че премиерът е казал, че от 1 юли ще тече газ по интерконектора. „Той е отишъл да реже лента, а не е завършено и няма акт 16“, каза депутатът от ДПС.

По публикацията работи: Пламена Сутева