От НАСА търсят облаци на Марс: Молят за помощ обществеността

64

Учените от НАСА се надяват да разрешат фундаментална мистерия за атмосферата на Марс и вие можете да помогнете. Те организираха проект, наречен Cloudspotting on Mars, който приканва обществеността да идентифицира марсианските облаци, използвайки научната платформа за граждани.

Информацията може да помогне на изследователите да разберат защо атмосферата на планетата е само с 1% по-плътна от тази на Земята, въпреки че достатъчно доказателства сочат, че планетата е имала много по-гъста атмосфера, предават от НАСА.

Въздушното налягане е толкова ниско, че течната вода просто се изпарява от повърхността на планетата в атмосферата. Но преди милиарди години езерата и реките покриваха Марс, което предполага, че тогава атмосферата трябва да е била по-гъста.

Как Марс загуби своята атмосфера с течение на времето?

Една теория предполага, че различни механизми биха могли да издигат вода високо в атмосферата, където слънчевата радиация разгражда тези водни молекули на водород и кислород (водата е изградена от два водородни атома и един кислороден атом). Водородът е достатъчно лек, за да може след това да се отнесе в космоса.

Подобно на Земята, Марс има облаци, направени от воден лед. Но за разлика от Земята, тя също има облаци, направени от въглероден диоксид , които се образуват, когато стане достатъчно студено, за да замръзне марсианската атмосфера на местно ниво. Като разберат къде и как се появяват тези облаци, учените се надяват да разберат по-добре структурата на средната атмосфера на Марс, която е на около 30 до 50 мили (50 до 80 километра) на височина.

„Искаме да научим какво предизвиква образуването на облаци – особено такива от воден лед, които биха могли да ни научат колко висока водна пара попада в атмосферата – и през кои сезони“, каза Марек Слипски, постдокторант в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Южна Калифорния.

Ето къде идва Cloudspotting on Mars. Проектът се върти около 16-годишен запис на данни от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на агенцията, който изучава Червената планета от 2006 г. Инструментът Mars Climate Sounder на космическия кораб изучава атмосферата в инфрачервени лъчи светлина, която е невидима за човешкото око. При измервания, направени от инструмента, когато MRO обикаля около Марс, облаците изглеждат като арки. Екипът се нуждае от помощ, за да пресее тези данни за научната платформа, като маркира арките, така че учените да могат по-ефективно да проучат къде в атмосферата се срещат.

„Вече имаме над 16 години данни, в които да търсим, което е много ценно – позволява ни да видим как температурите и облаците се променят през различните сезони и от година на година“, каза Армин Клайнбьол, заместник-главен изследовател на Mars Climate Sounder в JPL. „Но това са много данни, които един малък екип може да прегледа.“

Докато учените експериментират с алгоритми за идентифициране на арките в данните на Mars Climate Sounder, за хората е много по-лесно да ги забележат на око. Но Kleinboehl каза, че проектът Cloudspotting може също да помогне за обучението на по-добри алгоритми, които биха могли да свършат тази работа в бъдеще. Освен това проектът включва случайни уебинари, в които участниците могат да чуят от учени за това как ще бъдат използвани данните.

По публикацията работи: Силвана Димитрова