Диагностицираха мравояд с болест, неприсъща за вида: Ето каква е тя

278

Гигантски мравояд, наречен Нала, е диагностициран с диабет тип 1. Животното показва симптоми, подобни на тези, наблюдавани при хора с диабет. Известно е, че състоянието се среща при домашни котки и кучета, но не са съобщени други случаи при гигантски мравояди

Гигантски мравояд в Единбургския зоопарк се лекува от диабет, като гледачите разчитат на устройство, което обикновено се използва при хора, за да наблюдава състоянието й, предават Daily Mail.

В първия докладван случай по рода си, мравоядът Нала е диагностициран с диабет тип 1. Пазителите са я обучили да прави ежедневни инсулинови инжекции, докато използва монитор за глюкоза, за да се гарантира, че получава правилната доза.

Д-р Стефани Мота, постоянен ветеринарен хирург в Кралското зоологическо дружество на Шотландия, каза, че Нала е диагностицирана, след като проявява симптоми, подобни на тези, наблюдавани при хора с диабет.

Добавя още: „Пазачите за първи път откриха, че нещо не е наред, когато Нала отслабваше, въпреки че яде същото количество или понякога дори повече от обикновено. „Извършихме пълен преглед на здравето под обща анестезия, като направихме много тестове и установихме, че Нала има диабет тип 1.“ Въпреки че е известно, че състоянието се среща при домашни котки и кучета и при тамандуа, вид мравояд в дивата природа, не са докладвани други случаи при гигантски мравояди.

Д-р Мота продължи: „Нашите пазители свършиха невероятна работа, бързо обучиха Нала да приема инсулинова инжекция всеки ден, но предизвикателството за нас беше как непрекъснато да следим нивата на кръвната й глюкоза, за да гарантираме, че получава перфектната доза.

По публикацията работи: Силвана Димитрова