Политика

Тошко Йорданов поиска да се разсекретят разговорите от КСНС от януари за РСМ (ВИДЕО)

Това поиска председателят на ИТН Тошко Йорданов от президента Румен Радев, по време на състоящите се днес консултации за съставяне на правителство. Йорданов изтъкна важността на ролята на Румен Радев

Днес продължават консултациите при президента Румен Радев, с цел съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Първата среща днес е с представители на „Има такъв народ“.

Президентът заяви, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на растящите тревоги на хората заради цените и войната в Украйна.

Друго, което той очаква е амбициозна и последователна външна политика, за да не се допуска България да остане в периферията на Европейския съюз. Толерантността в българската политика е много кратка, заяви Радев и отбеляза последователната политика на ИТН по отношение Северна Македония. Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи Планът за възстановяване и устойчивост, заяви президентът.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира, че е удовлетворяващо за тях, че президентът постъпва отговорно – нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Вашата роля е изключително важна, прекрасно е, че вие ясно го съзнавате и не се криете зад някой друг. Той благодари, че е оценена последователността им. Помоли да бъде разсекретен консултативният съвет при президента от януари, за да се види кои политици лъжат по темата Северна Македония. Вие решавате, на този съвет не се казаха неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи, заяви Тошко Йорданов.

По думите му те осъзнават ситуацията и ще направят всичко по силите си, без да прекрачват морални граници.

„Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение, досега съм разсекретил стенограма за КТБ, едва след като е получил съгласие от всички участници, но важно е, това са тежки решения, не искам да компрометирам свободата на изразяване при следващите консултативни съвети. Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г, нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., което бе наложено от съображения спора за езика“, коментира Румен Радев.

След консултацията Тошко Йорданов направи изявление пред медиите.

„Ние се опитахме да направим правителство и беше провалено от „Демократична България“, от „Продължаваме промяната“ и от всички останали партии в предишния парламент.

По негови думи е „отвратително внушение“ да се твърди, че „Има такъв народ“ са проваляли правителства.

Накрая той запита следното: „Вие какво предпочитате? Стабилно непровалено правителство на Бойко Борисов 9 години както живяхме, в тежка стабилност, или нормални демократични процедури?“, след което напусна.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца