Петков: Сигурно не искат да направят кворум, защото ги е страх. Само манипулират (ВИДЕО)

21

Това коментира министър-председателят в оставка Кирил Петков от Брюксел, където днес се събират на среща лидерите на страните от Западните Балкани. По негови думи не е нормално „да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш работата на Външната комисия“. По негови думи темата за РСМ се е спускала като мъглата през цялото време в публичното пространство, само с една единствена цел – да се разклаща правителството

„Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци“. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков от Брюксел. Днес там лидерите на страните от Западните Балкани се събират на среща.

Тя е ключова за бъдещото членство на Северна Македония и Албания.

„Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и след това да блокираш работата на Външната комисия. Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия и след това да направят кворум. Аз не мога да повярвам, че не могат да направят кворум. Нали бяха много стабилни и много силни? Всичко знаят. Втори ден не могат да направят кворум”. Така Петков коментира отменената вчера Външна комисия.

„Вчера рискувахме 2 милиарда и 600 милиона, защото те не искат да направят кворум. Сигурно не искат да направят кворум, защото ги е страх. Тези хора са едни страхливци и мислят само как да манипулират“, допълни Петков.

„Аз не мога да повярвам, че не могат да направят кворум.

През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство само с една единствена цел – да разклащат правителството, за да крадат милиардите. Само че ние като казахме: „Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете. Северна Македония остана в нищото си и тезата беше, ама той ще предаде. Ето, за днешния ден ставаше дума и ще видите, че ще излезе със същата позиция, с която влизам“, добави той.

„Независимо кой какво ще иска от мен – аз ще държа тази позиция и ще покажа, че всичките тези мантри са слабост за натиск и предателство. Аз харесвам френското предложение. Конституцията ще се промени, дискриминацията и словото на омразата ще се регулират и въпреки всичко дадох своята дума“, каза още министър-председателят.

И поясни, че се надява скоро парламентът да вземе решение за ветото над РСМ.

„Имаме исторически момент да можем да запазим всичките си български интереси. Неща, за които винаги сме си мечтали, в момента ги имаме в реалното предложение. Това ще даде възможност на следващите правителства да продължават да работят в тази рамка”, каза още Кирил Петков.