Китай с нова придобивка: Изкуствен интелект в „мозъчен мащаб“ с най-новия суперкомпютър

97

Суперкомпютърът Sunway управлява 174 трилиона параметра, „съперничавайки по броя на синапсите в мозъка“, предава independent.co.uk

Компютърни учени в Китай твърдят, че са управлявали програма за изкуствен интелект, използвайки архитектура, която е толкова сложна, колкото човешкият мозък.

Моделът с изкуствен интелект, наречен „bagualu“ или „alchemist’s pot“, беше управляван от последното поколение суперкомпютър Sunway, базиран в Националния суперкомпютърен център в източната провинция Дзянсу.

Изследователите го описаха като модел на изкуствен интелект в „мозъчен мащаб“, който може да има приложения в области, вариращи от самоуправляващи се превозни средства и компютърно зрение, до химия и други научни открития.

Sunway TaihuLight е официално класиран като четвъртия най-мощен суперкомпютър в света, но изследователите твърдят, че последната демонстрация го поставя наравно с US Frontier, който в момента оглавява списъка.

Sunway беше класиран като най-мощният компютър в света между 2016 и 2018 г. според списъка Top500 на водещите суперкомпютри, но китайските институции вече не предоставят данни за производителността в списъка. Китай все още има 173 суперкомпютъра, включени в класацията Top500, повече от всяка друга страна.

South China Morning Post съобщи, че програмата bagualu е работила със 174 трилиона параметра, съперничавайки с броя на синапсите в човешкия мозък според някои оценки .

Изданието съобщава, че суперкомпютърът Sunway има повече от 37 милиона процесорни ядра, което е четири пъти повече от този на Frontier cuper в САЩ.

Освен това има девет петабайта памет, което е еквивалент на повече от 2 милиона HD филма.

Един изследовател каза, че неговата сила е дала на най-новия Sunway способността да извършва паралелни изчисления по начин, който имитира човешкото мислене, твърдейки, че е „като ядене, докато гледате телевизия“.

Превод и редакция: „Нова Вест“