Петков на протеста пред Парламента: Най-важното в момента е България да има 121 независими депутати(ВИДЕО)

„Не мога да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави. Аз не мога да заблуждавам хората, че в ИТН няма задкулисие“, коментира премиерът партията

„Утре по време на дебата ще разкажем на всички хора за нещата, които сме направили и нещата, които трябва да се направят в следващите няколко месеца, за да може България да не изпусне това историческо време. „Най-важното в момента е България да има 121 независими депутати”. Това заяви премиерът Кирил Петков на протеста пред Народното събрание в подкрепа на кабинета.

„Има толкова много хора, които искат да има България без задкулисие. Утре ще има достатъчно полиция на протеста. Г-н Рашков гарантира за това. Промяната зависи от всички нас. Непрекъснато говорим с различни депутати. Тук е въпросът на страх и отговорност. Надявам се много хора да направят тази стъпка, която изглежда страшна, но е отговорна“. Това заяви премиерът Кирил Петков на протеста пред Народното събрание.

На въпрос как очаква, че ще завърши гласуването на вота на недоверие, министър-председателят каза следното:

„И аз не знам. Има много хора, които се колебаят между лоялност към собствената си партия и отговорност към историческия момент”. И поясни, че не очаква на утрешния протест да се стигне до напрежение.

По думите му разговорите с различни депутати продължават.

„Всеки ден ще говорим. Единственото, което им предлагаме, е кауза. Каузата да бъдат с нас, да имаме нормална европейска България. Очакваме подкрепа от всеки депутат, който се чувства отговорен пред държавата. Дори правителството да получи вот на недоверие, след това имаме първи мандат. Надяваме се, че през следващите 7дни ще имаме време да говорим с всеки един депутат”, каза още Петков.

По време на демонстрацията Петков се объртна и към народа със следните думи:

„Независимо какво ще стане с вота на недоверие, независимо какво ще стане в седмицата, в която ние имаме първи мандат – истината е, че вие сте гарантът, че нашата любима родина няма да отиде в неяснота. Всички ние сме гарант, че ще може да изведем България“, каза той.

Министър-председателят коментира и случая „Капитан Андреево“.

„Това, което се случи на границата, е безпрецедентно. Мисля, че през последните 30 години на „Капитан Андреево” не е имало истински контрол. Буквално стотици милиони минават оттам. Тези хора, които са изградили целия си бизнес на нелегален внос оттам в момента се чудят какво да правят. Сигурен съм, че всеки един от тях би инвестирал много средства, за да види, че това правителство ще падне. Фирмата „Евролаб” през цялото време си е оперирала по един много странен начин, без да има реални права. Всички, които са близо около границата, като ги попиташ кой е там човекът, който ги управлява, и казват Ами”, каза той.

По време на протеста говори и спортният министър в оставка Радостин Василев.

„Никога не съм бил политик, най-вероятно повече няма и да бъда. Никога не съм вярвал, че ще се случи това, което се случи в последните дни. Не можах да поставя своите справедливост и ценност над разбиранията на мафията. Аз предпочетох да остана на страната на моя народ”, каза Василев пред протестиращите и заяви: “Никой не може да ни купи. Аз съм влезнал в политиката, за да променям един модел”.

По думите му в ИТН има задкулисие.

„Не мога да ходя по улиците и да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не ги прави. Аз не мога да заблуждавам хората, че в ИТН няма задкулисие. Затова предпочетох да си тръгна. Аз не съм се продал, аз напуснах обиден и заставам зад моя народ, който трябва да постигне окончателна победа срещу мафията”, каза още той.