От есента ще има нови комбинирани ваксини за COVID и грип

75

Това обясни вирусологът доц. Любомира Гломб, според която нивата на ваксинация в България са „срамно ниски“. Освен това тя има опасения и, че маймунската шарка ще дойде в България

„За съжаление, броят на ваксинираните хора (със завършен ваксинационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този показател сме на срамно ниско ниво. Това е положението и трябва да се справяме с обстоятелствата. За година и половина, откакто сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дълготраен, но те предпазват от тежко протичане, влизане в болница, интензивно отделение и смърт. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с пълен имунизационен статус“, заяви доц. Любомира Гломб пред bTV.

Доц. Гломб добави, че от есента ще има нови ваксини.

„Работи се по комбинирана грип-COVID-19 ваксина, така че апликацията да е само една за удобство на пациента“, каза още тя.

Гломб обясни, че се работи и по бивалентна ваксина.

„Омикрон“ ни показа, че не бива да лягаме на лаврите за колективният имунитет. Той бързо избледнява, не бива да лягаме на лаврите, че „аз съм преболедувал, затова няма да ме хване. Защото независимо, че общо инфекцията протича по-леко, това не е така за хората от рисковите групи“, добави вирусологът.

Доц. Гломб заяви, че има опасения, че маймунската шарка ще стигне и до България.

„Някаква инфекциозна болест, където и да е по света, означава, че рано или късно ще дойде в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни болести е в готовност да посрещне първия случай. Няма да го посрещнем с радост“, добави вирусологът.

По публикацията работи: Пламена Сутева