Мариана Тошева обяви точният брой на украинските бежанци у нас в момента

190

Председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева изведе актуална информация по въпроса. По нейни думи броят на украинските бежанци в България в момента е 81 486, като много голяма част от тях са деца – 45 000. Тя посочи и броя на трудовите договори на украинците у нас, които според нея вече са над 5800

„Украинските бежанци у нас в момента са 81 486. Те са поискали временна закрила. От тях 45 000 са деца. С личния си номер на чужденец, след регистрация, всеки бежанец може да се възползва от своите права“. Това заяви пред NOVA NEWS председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

По думите й молбите за международна закрила от страна на бежанци от Близкия изток са 8327, от тях – 1423 са от непридружени непълнолетни. „Усилията са насочени към мотивиране и свързване на украинците с работодатели. Работи се по механизъм за дневна грижа за децата заради липсата на места в детските градини“, посочи тя.

Според нея трудовите договори на украинци у нас са над 5800. „Те са IT специалисти, заети в сферата на услугите и шивашката промишленост. Правителството прави опити да включи медицинските кадри под формата на здравни медиатори към лечебни центрове“, обясни Тошева.

И допълни, че в разпределителните центрове по морето напрежение в момента няма. „От хотелите продължават да излизат украински бежанци. До 31 август завършва втората фаза на програмата“, коментира Тошева.

По публикацията работи: Пламена Сутева