Ето как жените могат да намалят риска от рак на гърдата след менопаузата

121

Според проведено проучване, след като менопаузата настъпи, следва жените да наблегнат на консумацията на зеленчуци, като това може да доведе до 14% по-малък риск от рак на гърдата. 

Жените, които се хранят здравословно и основно със зеленчуци след менопаузата, са с 14 на сто по-малко изложени на риска от развитие на рак на гърдата, установи френско изследване, цитирано от електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Авторите му под ръководството на Санам Шах, докторантка във френския университет Пари-Сакле, са проследили повече от 65 000 жени две десетилетия и са установили, че дамите, които са се хранели здравословно, са изложени на по-малък риск от развитие на какъвто и да било вид рак на гърдата, предаде DarikNews.

Ключът е в здравословното хранене, подчертават авторите – положителният резултат е отчетен при жени, в чиято диета присъстват понякога червено и пилешко месо, но преобладават пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, растителни масла, чай и кафе.

При жените, които наблягат на сладки плодови сокове, обработени зърнени продукти, картофи, подсладени напитки и десерти, не е отчетен положителен резултат. При някои от тях дори е отчетен завишен риск от рак на гърдата с около 20 на сто.

По публикацията работи: Пламена Сутева