Ето как жените могат да намалят риска от рак на гърдата след менопаузата

blank
Снимка: Pixabay

Според проведено проучване, след като менопаузата настъпи, следва жените да наблегнат на консумацията на зеленчуци, като това може да доведе до 14% по-малък риск от рак на гърдата. 

Жените, които се хранят здравословно и основно със зеленчуци след менопаузата, са с 14 на сто по-малко изложени на риска от развитие на рак на гърдата, установи френско изследване, цитирано от електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Авторите му под ръководството на Санам Шах, докторантка във френския университет Пари-Сакле, са проследили повече от 65 000 жени две десетилетия и са установили, че дамите, които са се хранели здравословно, са изложени на по-малък риск от развитие на какъвто и да било вид рак на гърдата, предаде DarikNews.

Ключът е в здравословното хранене, подчертават авторите – положителният резултат е отчетен при жени, в чиято диета присъстват понякога червено и пилешко месо, но преобладават пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, растителни масла, чай и кафе.

При жените, които наблягат на сладки плодови сокове, обработени зърнени продукти, картофи, подсладени напитки и десерти, не е отчетен положителен резултат. При някои от тях дори е отчетен завишен риск от рак на гърдата с около 20 на сто.

По публикацията работи: Пламена Сутева