Ето какво очаква България, ако падне правителството (ВИДЕО)

543

България е на прага на нови избори, твърдят анализатори, но какво ще се случи, ако падне правителството при вота на недоверие.

Вече имаме официално решение дебатите по вота на недоверие да бъдат проведени по време на извънредно заседание във вторник. Това означава, че 24 часа по-късно – в сряда, предстои най-важният тест за правителството. От вота на депутатите зависи дали кабинетът „Петков” ще падне или ще продължи да управлява. За сряда е насрочен и нов протест на хората, които подкрепят досегашния парламентарен председател Никола Минчев и управлението, предаде NOVA.

При хипотеза, че правителството падне, президентът трябва да проведе консултации и да връчи три последователни мандата в опит да се направи ново правителство в рамките на този парламент. Грубите сметки показват, че тази процедура може да отнеме около месец – тоест, до втората половина на юли. Ако и тези опити се провалят – служебен кабинет и нови избори през септември или октомври са неизбежни.

„За служебен кабинет е рано. Предполагам, че президентът ще изчака да премине актуализацията на бюджета и едва след това ще започне консултациите за връчване на проучвателен мандат. 7-дневен е срокът. Едва след това президентът може предложи на Народното събрание да избере кандидатът и по негово предложение правителство”, обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.