Шпиони в небето: Два миниатюрни спътника, могат да проправят пътя за нова ера на британския космически шпионаж

61

Два миниатюрни спътника могат да проправят път на Обединеното кралство да има шпионска способност от космоса. С тегло от 20 фунта всеки, двата спътника с размер на кутия за зърнени култури ще работят в ниска орбита. Те ще бъдат пуснати от Корнуол това лято на прогнозна цена от $300 000. Два спътника с размер на кутия за зърнени култури, които трябва да бъдат изстреляни от Корнуол това лято, биха могли да осигурят на Великобритания собствена шпионска способност от космоса.

В момента Обединеното кралство разчита на изображения от самолети на RAF , както и на американското министерство на отбраната, което споделя своите данни, за да наблюдава неща като движението на руските войски по бойните полета на Украйна, съобщиха Daily Mail.

Но служителите искат да създадат съзвездие от малки спътници за разузнаване, наблюдение и разузнаване (ISR), така че страната да не е толкова зависима от други нации.

Мини сателитите с форма на куб („cubesats“) ще бъдат изстреляни в космоса с ракета Virgin Orbit, наречена LauncherOne, която сама по себе си ще бъде изстреляна от джъмбо джет от космическото пристанище Корнуол, част от летище Нюки. След като бъдат разгърнати, cubesats ще доставят високотехнологични сензори за изображения, което ще позволи на Министерството на отбраната (МО) да наблюдава Земята и нейните океани.

Те също така ще могат да наблюдават радиосигнали, способност, която е била жизненоважна при прихващането на разговори между руските командири и младши чинове.

Сателитите, които са част от така наречената мисия на Министерството на отбраната „Прометей-2“, са прототипи и ще извършат първоначално тестване, за да видят какво е възможно за Великобритания в бъдеще.

Тежат 20 паунда и с размери около 12 инча дълги, 8 инча широки и 4 инча дълбоки, те ще работят в ниска околоземна орбита, на около 340 мили над Земята и на 30-60 мили един от друг при 17 000 мили в час.

„Cubesat 1“ и „Cubesat 2“ ще осигурят тестова платформа за наблюдение на радиосигнали, включително GPS и сложни изображения. Cubesat 1 включва лазерен детектор, GPS приемник и хиперспектрален имиджър – който може да заснема множество фрагменти от снимки на различни дължини на вълната на светлината.

Междувременно Cubesat 2 включва две камери за оптични изображения, лазерен далекомер и GPS приемник. Едната камера ще бъде снабдена с широкоъгълен обектив за 180-градусов изглед на земната повърхност, като втората камера ще наблюдава другия Cubesat 1, за да поддържа космическата ситуационна осведоменост и да наблюдава други обекти, обикалящи около Земята.

Създаден от In-Space Missions Ltd, базиран в Хемпшир и проектиран с Airbus Defense and Space, Prometheus-2 е сътрудничество между Министерството на отбраната и международни партньори, включително Националната служба за разузнаване на САЩ (NRO).

По публикацията работи: Силвана Димитрова