Асен Василев към ДПС: Ще продължим да ви пречим. Ще си отвоюваме държавата обратно

891

Това заяви финансовият министър Асен Василев в своя емоционална реч от трибуната на Народното събрание. По време на изказването си, Василев не скри емоциите си, като на моменти повишаваше тон. Имаше разнопосочни реакции – на аплодисменти и на викове „оставка“

„32 години ДПС е в политиката и най-бедните краища на държавата са там, където са избирателите на ДПС. Но за сметка на това едни от най-богатите хора в държавата са членове на ДПС“, заяви финансовият министър Асен Василев.

„Ние се борим срещу хората, чиито банкови сметки вие пълните, с начина си на управление, със задкулисните си договорки и с така прословутия диалог, който вие проповядвате. Този диалог не е за добруването на българските граждани. Този диалог, за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Е, ето ви новина. Няма да продължи! Ние в такъв диалог няма да влезем с никой!“, обърна се Василев към депутатите от опозицията.

След това изказване на Асен Василев последваха аплодисменти.

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

„Вие говорите с надеждата за нашето пребиваване на политическия терен. С надеждата, че ние сме нещо временно, което ще отмине. Ето ви още една новина – няма да отмине. Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и ще иска по площадите всеки ден и която ще се случи, независимо от опитите да се сформират изкуствени мнозинства, които са абсолютно безпринципни. И да, знам, че много ви пречим. Ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт или не. Ще останем тук и ще си отвоюваме държавата обратно, с всички средства на парламентаризма“.

Василев не скри емоциите си от трибуната, а думите му предизвикаха аплодисменти от едни и скандирания „оставка“ у други.

„Аз не искам да живея в държава, в която дебатът за председателя на Народното събрание не е за човека, който ще е заеме този пост. Дебатът за председателя на Народното събрание е и трябва да бъде за това кой е най-достоен да води това Народно събрание. До момента, до който постовете са функция на хора, които не присъстват в това Народно събрание, България няма да бъде свободна от точна тази мафия, за която вие говорите“. С тези думи се обърна вицепремиерът Асен Василев към лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Г-н Карадайъ, вие казахте, че сме направили призив за етническо противопоставяне. Не, нашият призив е за противопоставяне на фирмите и хората, които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност. Диалогът, който вие от ДПС искате е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно и това да продължи. Няма да продължи“, допълни той.