Първи случай на маймунска шарка в Румъния: Партньорът на пациента пътувал из Европа

117

Млад мъж на 26-годишна възраст е диагностициран със заболяването в съседна Румъния. Твърди се, че неговият партньор е пътувал из редица страни в Европа, където са потвърдени случаи на маймунска шарка. Съобщава се, че пациентът е в добро състояние към момента

Първи случай на маймунска шарка беше потвърден в Румъния, съобщи Аджерпрес, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на страната.

Става въпрос за 26-годишен мъж от Букурещ, който е бил диагностициран с болестта след лабораторни изследвания, предаде Нова телевизия.

Той се е разболял преди четири дни, а снощи е отишъл в болница. „Мъжът е в добро състояние. Получава симптоматично лечение и се намира в изолация. От анамнезата става ясно, че партньорът на заразеното лице е пътувал в последно време в няколко страни в Европа, където съществуват редица случаи на инфекция с маймунска шарка“, посочват от министерството.

През май имаше още две подозрения за заразени с маймунска шарка румънски граждани – жена на 43 години от Радауц, Североизточна Румъния, и румънец, който беше настанен в болница в Атина, но и за двата случая стана ясно в последствие, че става дума за варицела.

Маймунската шарка не се разпространява лесно между хората и изисква близък контакт, отбелязва агенцията. Вирусът влиза в организма през кожата или разранени лигавици, през респираторния тракт, очите, носа или устата и чрез телесни флуиди.

Основният начин, по който може да се разпространи, е близкият физически контакт с лице, което има маймунска шарка.

По публикацията работи: Пламена Сутева