Енергиен експерт: Газ тече точно по турската връзка, по която няма споразумение

148

Това заяви енергийният експерт Еленко Божков, според когото е важно да се запълни Чирен до октомври, но е важно и откъде ще се вземе газ за изпитанията на гръцката връзка

„Газ тече точно по турската връзка, по която няма споразумение. Такова трябва да има, иначе е нарушение на закона. За да запълним Чирен до октомври, ни трябват 120 дни по 3 млн. куб. метра. Остават 375 милиона за запълване. Важно е и откъде ще се вземе газ за изпитанията на гръцката връзка“. Това заяви в ефира на NOVA NEWS енергийният експерт Еленко Божков.

По думите му властта не смее да каже откъде влиза газът и кога ще има договори. „Трябва да сме леко притеснени за това, което ни чака за количествата газ. Цените също се крият“, коментира той.

Според Христо Казанджиев има повод за оптимизъм, защото са започнали доставките на втечнен газ, а физически обем газ влиза през Гърция. „Все още няма дългосрочен договор за доставка на природен газ. Смущава ме, че още няма и резултат от преговорите за междусистемна свързаност за доставки чрез Турция. България е изправена пред много възможности за доставка на газ, различен от руския“, смята той. И допълни, че министърът на енергетиката „се крие като мишок“, за да не вземе отношение.

По публикацията работи: Пламена Сутева