Василев заяви, че е имал много добра дискусия с колегата си от Германия (ВИДЕО)

55

Днес финансовият министър на България Асен Василев проведе среща с колегата си от Германия Кристиан Линднер. Василев заяви, че по време на срещата са обсъдени няколко теми

Имахме много добра дискусия с Кристиан Линднер. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след среща с германския му колега Кристиан Линднер, която се проведе в София, предаде Нова телевизия.

Срещата е била фокусирана върху няколко теми. „Първата беше свързана с възможността на Германия да подпомогне нашите усилия на „Капитан Андреево” с персонал от германските митници. Втората беше свързана с възможността България да се присъедини към еврозоната през 2024 г. и подкрепата на нашите колеги в тази посока”, каза той.

„Обсъдихме и споразумението за подпомагане на развитието на двете администрации с фокус върху процедурите, свързани с обществени поръчки. Говорихме и за възможността за Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, каквато е Германия4, отбеляза Асен Василев.

От своя страна Линднер благодари за обмяната на опит и подчерта, че двете държави винаги имат общи стратегически цели и перспективи, които заедно се опитват да постигнат. „Поздравяваме България за стабилността на държавните финанси. Можем само да се учим от българския опит”, каза още германският финансов министър.

„Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна по отношение на модернизацията на държавната администрация и включването й в европейските процеси, свързани с предстоящото включване в еврозоната. Оценяваме и борбата на българските власти с корупцията и те винаги може да разчитат на нашата подкрепа в тази насока”, посочи Кристиан Линднер.

По публикацията работи: Пламена Сутева