Петков: Благодаря за огромната смелост на хората, които напускат ИТН (ВИДЕО)

209
blank
Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг на „Продължаваме промяната“. Минути преди това се състоя и брифинг на „Има такъв народ“, по време на който Радостин Василев заяви, че сваля доверието си от Слави Трифонов. Финансовият министър Асен Василев от своя страна коментира, че е радостен от факта, че в българския парламент „вече има депутати, които са готови да действат така, както им диктува съвестта и в името на народа“

„Когато тръгнахме по площадите, обещахме нулева толерантност към корупцията. През последните няколко месеца непрекъснато се опитвахме да спазим това обещание. Закони се бавеха – винаги от няколко човека от ИТН. Днес стана ясно, че този вододел е тук – между мафията и България на свободните хора, на тези, които разчитат, че държавата ще работи за тях“, заяви премиерът Кирил Петков на извънредна пресконференция на ПП.

Радостин Василев: Действията на Слави Трифонов водят до изчегъртване на държавата. Мафията проби в ИТН!

„Искам да благодаря за огромната смелост на хората, които напускат парламентарната група на ИТН“, подчерта министър-председателят. И допълни: „Днес аз видях едни наистина смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец и неговия 20-годишен приятел Орлин Алексиев“.

„Не сме мотивирали тези депутати. Вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си и ще имат смелостта да застанат на страната на народа в битката му срещу мафията“, категоричен беше вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

По думите му причината в държавата „да е такъв батак“ е това, че тя се управлява от „диванчета и фотьойлчета“ и от хора, които ги е страх да влязат в НС и да положат клетва. „За мен е много радостно, че в българския парламент вече има депутати, които са готови да действат така, както им диктува съвестта и в името на народа. Надявам се да стават повече – и в този парламент, и във всички бъдещи парламенти“, коментира още Василев.

„Ако на 5 януари знаех, че ще предизвикаме каскада от събития, които ще ни доведат до този ден, щях да започна на 22 декември, когато ми беше разписана заповедта. Само за това съжалявам – че започнах 2 седмици по-късно. Няма да говоря за техническите подробности, свързани с „Капитан Андреево”, тъй като всеки ден излизат нови неща и те „осветляват тумора и неговите метастази”. Всички знаете, че това не е просто някаква фирма, това е мафията, която окупирала българската граница и изкарва между милиард и милиард ди половина евро на година. Това не са мои цифри, това са оперативни данни от службите, които ми бяха споделени в процеса на работа“, това заяви от своя страна Иван Христанов.

По думите му от 20 май броят на засечените пратки със завишени нива на пестициди от трети държави се е увеличил 5-6 пъти спрямо предходната година. „Това категорично показва колко качествен е бил контролът там и колко критична е функцията на БАБХ като гарант на европейското и българското здраве. „Капитан Андреево” не е просто граница, тя стана символ за последните 10-15 дни на ограбването и обгръщането на държавата от мафията. Това нещо беше създадено последните 10 години от управляващата партия и нейния лидер. Ние всички знаем това много добре, въпреки че предпочитат твърде много хора да го забравят и да не го казват“, подчерта той.

Според него именно заради тази борба, която била подета от Кирил Петков и Асен Василев, хората гласуваха за „Продължаваме Промяната” и са им дали мандата да я продължат. „Заплахите, опитите за корупция и шантажите за сваляне на правителство ни насърчават още повече. Резултатът е, че още от вчера, след поредните „изцепки”, увеличихме екипите, които започват работа не само по тази схема, но и по всички останали схеми на задкулисието“, подчерта Христанов.