Сблъсък между партиите в парламента: Скара ги КПКОНПИ

147

Нови скандали се разразиха заради антикорупционната комисия, която продължава да дели партиите в Народното събрание. В центъра на събитията бяха нападки между партиите „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”. Имаше нападки от страна на ПП към ИТН, според които депутатите от партията на Трифонов саботирали внасянето на антикорупционния закон. „Възраждане“ пък излязоха със свое предложение за шеф на КПКОНПИ, в лицето на Бойко Атанасов

Антикорупционната комисия продължава да дели партиите в парламента. Нова серия скандали и обвинения имаше и днес между „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”. Двете партии спорят за това какви да бъдат промените в антикорупционния закон, предаде Нова телевизия.

Депутатите на Кирил Петков обвиниха тези на Слави Трифонов, че са саботирали внасянето на закона, като са поискани техни условия да бъдат внесени и по този начин са саботирали борбата с корупцията в държавата. От „Има такъв народ” отговориха.

А от „Възраждане” излязоха със свое предложение за шеф на КПКОНПИ.

„Продължаваме промяната” предлага новата антикорупционна комисия да бъде с разследващи инспектори, които да имат право да обжалват отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство за престъпления.

„Констатираните дефицити в действията на органа, призован да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган, с по-широки и фокусирани правомощия, който да не е чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта”, заяви Милен Матеев от „Продължаваме Промяната”.

Последва и атака към вече бившите партньори от „Има такъв народ”.

„Те искаха свой човек в комисията, който да казва кой да е разследван и кой не. Тези хора продължават да говорят за морал”, заяви Милен Матеев.

А партията на Слави Трифонов отговори с контраобвинения.

„Излиза сега някакъв, който не му знам името, и казва, че ние сме искали да имаме свой човек. Не! ПП-тата и Кирил Петков искат собствен Гешев да си организират, за да си правят каквото искат и е неморално като ГЕРБ и ДПС”, заяви Тошко Йорданов.

Междувременно от „Възраждане” представиха своя кандидат – следователят Бойко Атанасов за председател на КПКОНПИ.

„Той е доказал, че е човек, който не прави компромиси и и има гръбнака да смачка корупцията”, заяви Костадин Костадинов.

„Приех номинацията, защото не са ми поставяни условия”, каза Атанасов.

До момента има още една заявка за шеф на антикорупционната комисия – тази на „Продължаваме Промяната”, които както вече стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, ще издигнат за поста Бойко Рашков.

„Колеги, имаме страхотна идея ние с Асен – да изтеглим Бойко Рашков от МВР и да го сложим за председател на КПКОНПИ”. Всички се изненадахме на това. Питахме има ли мотиви, защо така , има ли предложения за МВР? Нямаха”, заяви Балабанов.

Бойко Рашков може да остане на министерския си пост до гласуването за избор на шеф на КПКОНПИ и ако бъде избран, едва тогава да подаде оставка.

По публикацията работи: Пламена Сутева