Мая Манолова: Кирил Петков и ПП злоупотребиха и предадоха доверието на хората

179

Това са думите на лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова. Според нея премиерът и ПП са на път да реабилитират бившия премиер Бойко Борисов. По нейни думи той в момента е толкова спокоен, че дори не следи какво се случва. Манолова призовава партиите в парламента да направят актуализацията на бюджета още сега

„Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ злоупотребиха и предадоха доверието и енергията на хората от площадите. Огромната надежда, че е възможно некорумпирано, компетентно, почтено управление, което да изведе България напред, бе пропиляно“, заяви Манолова.

„Заради схемите си и абсурдното си управление са на път да реабилитират Борисов и неговия уродлив, олигархичен модел“.

Това заяви лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова пред Нова нюз. Според нея Борисов е толкова спокоен, че даже не следи какво се случва. И очевидно последната му неспокойна нощ е била в ареста, когато разбра, че управляващите дори не могат да започнат срещу него наказателно преследване.

По думите на Манолова далаверите продължават въпреки обещанията за нулева корупция и това е ужасно разочароващо особено за хората, които бяха по площадите, защото народът излезе срещу корупцията и срещу обедняването. А новата власт просто надгради схемите на ГЕРБ, като създадоха газова криза с абсурдното си поведение, вкараха посредници, с които газът поскъпна с 30%, източиха парите от енергетиката, за да купуват зърно за 1,5 млрд. лв.

Лидерът на „Изправи се България“ даде и пример с далаверите в горите, където отново помежду си коалиционните партньори разобличиха скандални факти.

„Навсякъде се генерираха достатъчно корупционни скандали, които ще бъдат разнищвани от следваща комисия по ревизията. Задължително сделките с природния газ, сделките с оръжие, далаверите в енергетика, в земеделието, в горите ще бъдат първите разследвани от следващата комисия по ревизията.“ – беше категорична Мая Манолова.

Тя призовава партиите в парламента да направят актуализацията на бюджета и обещаното за октомври преизчисление на пенсиите да го направят сега, защото през октомври вече може и да нямат тази възможност. Да повишат минималната заплата, защото работещите бедни не издържат със 710лв. Да подкрепят хората през актуализацията, докато имат тази възможност, защото цената на водата е с 30% нагоре.

За Манолова е изумителна липсата на интерес от страна на управляващите и от КЗП относно ръста на битовите сметки. Тези 11% по-ниско ДДС за парното ще бъдат изядени, защото топлото скача с 40%, водата – с 30-40% – тя е над социалната поносимост, токът, газът скочи над 3 пъти.

Реално няма мерки, които да подкрепят хората при плащането на битовите сметки. Необмисленото предложение за две тарифи за тока, парното и водата ще доведе отново до подкрепа на богатите за сметка на бедните. Вместо това да бъдат дефинирани и подкрепени енергийно.

Относно търсенето на 12 депутати, които да подкрепят кабинета лидерът на Изправи се България коментира така:

„Погледът на депутатите като зарзават на женския пазар от някоя бакалия е крайно неуместен. Самият Петков отвори сергията, правейки това, което правеше и ГЕРБ. Не стана ясно с ДДС ли ще ги купува или на две тарифи по-висока и по-ниска.

За раздора по отношение на Северна Македония Мая Манолова попита риторично:

„Кирил Петков чий министър-председател е? На българския народ или е васал на европейските институции. Не чухме неговата позиция. Чухме на ИТН, знаем позицията на българския народ, видяхме как опита да прехвърли отговорността на президента или на Народното събрание, но не чухме неговата позиция по въпроса. Предателството по отношение на Северна Македония няма да бъде простено, ако наистина се опитат да вдигнат ветото зад гърба на българския народ.“ – беше категорична лидерът на Изправи се България.

По публикацията работи: Пламена Сутева