Тръбопроводите са отпушени, но канадският петрол сега е изправен пред пренасищане на брега на залива на САЩ

169

След като дълго време беше силно намален в продължение на години поради липса на тръбопроводи, канадският тежък петрол най-накрая се търгува като „северноамерикански“ клас, движейки се в тандем с американския кисел петрол, продаван на брега на Персийския залив след Enbridge Inc ( ENB.TO) разшири своя тръбопровод Линия 3 в края на миналата година, предаде reuters.com

За съжаление на канадските производители, Персийския залив е залят от кисел петрол благодарение на най-голямото изпускане на петрол от стратегическия петролен резерв (SPR), което ще възлиза на 180 милиона барела за период от шест месеца, в опит да укроти високите цени на горивата след Нахлуването на Русия в Украйна.
Милиони барели кисел суров петрол наводняват пазара от пещери за съхранение в Луизиана и Тексас. Тежките класове като Марс и Посейдон в щатското крайбрежие на Персийския залив, най-големият център за рафиниране на тежък суров петрол, избледняват.

Western Canada Select (WCS), продадена на повече от 3000 километра (почти 2000 мили) в Хардисти, Алберта, се влачи с тях.

Отстъпката за юлски WCS за доставка в хъба за суров петрол Hardisty достигна повече от 20 долара за барел под референтния показател West Texas Intermediate миналата седмица, най-широкият от началото на 2020 г.
„Не е подходящ момент“, каза Рори Джонстън, основател на бюлетина на Commodity Context, базиран в Торонто. „По-голямата част от това, което излиза от SPR, е средно кисел суров петрол. Удря директно в тази пределна ценова точка за WCS.“

Излишъкът в Персийския залив подкопава това, което някои пазарни играчи очакваха да бъде период на по-силно търсене на WCS в Hardisty, тъй като поддръжката на проекти за петролни пясъци намалява предлагането и тъй като американските рафинерии напускат обрата.

Други фактори, причиняващи разширяване на отстъпката на WCS, включват високата цена на природния газ, която увеличава разходите за рафиниране на тежък суров петрол и повишеното търсене на по-леки продукти като бензин, каза в бележка анализаторът на BMO Capital Markets Ранди Оленбергер.

КАПАЦИТЕТ НА ТРУБОВОДА
Канада изнася около 4,3 милиона барела на ден (bpd) за Съединените щати, според данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), но до миналата година търсенето за доставка на суров петрол по тръбопроводи за износ надхвърляше капацитета, оставяйки барелите в тесни места в Хардисти.

През 2018 г. намалението на WCS в Hardisty достигна над 40 долара за барел, което накара правителството на Алберта да ограничи производството.

Сега има достатъчен капацитет на тръбопровода, WCS се търгува около същото ниво като сравними петролни петролни като мексиканската Maya. Това означава, че канадските производители получават тази стойност, минус тарифата за спот тръбопровода до крайбрежието на Персийския залив на САЩ, която е приблизително 10 долара за барел.

Прогнозата е, че производството в Канада ще нарасне с 200 000 барела на ден до края на 2022 г., според EIA. Това може да доведе до повторно поява на тесни места, докато разширението на тръбопровода Trans Mountain до тихоокеанското крайбрежие на Канада бъде завършено през 2023 г., добавяйки капацитет от 600 000 bpd, каза анализаторът на RBN Energy Робърт Ауърс.

„Въпреки това, огромен пробив в диференциалите, какъвто видяхме през 2018 г., е малко вероятно, тъй като производителите вероятно ще бъдат подготвени за такъв сценарий и бързо ще увеличат обемите на суров нефт по влак в очакване на подобно събитие“, каза Ауерс.

Превод и редакция: „Нова Вест“