Правителството на Обединеното кралство придоби първия квантов компютър

144

Министерството на отбраната (МО) се сдоби с първия правителствен квантов компютър, предаде BBC.com

Квантовите компютри могат да правят много сложни изчисления изключително бързо и техните създатели казват, че могат да решат проблемите, които обикновените компютри не могат.

Министерството на отбраната ще работи с британската компания Orca Computing за проучване на приложения за квантови технологии в отбраната.

Стивън Тил от Лабораторията по отбранителна наука и технологии (DSTL) на Министерството на отбраната нарече това „важен момент“.

Компютрите, намиращи се в повечето от нашите домове и работни места, обработват данни в битове, които имат двоична стойност или нула, или единица.

Вместо това квантовите компютри използват единица с две състояния за обработка на данни, наречена кубит.

Това може да представлява цифри като една или нула едновременно чрез квантово-механичен процес, наречен суперпозиция, позволявайки на квантовите компютри да свързват двоични цифри и да се справят с несигурността, където обикновените компютри не могат.
Експерти по квантови компютри и физици казват, че това означава, че проблемите, прехвърляни от обикновените компютри с години, могат да бъдат решени за броени минути.

Обещание срещу реалност
Проф. Уинфрид Хенсингер, ръководител на Центъра за квантови технологии в Съсекс към Университета в Съсекс, казва, че истинският потенциал на квантовите компютри ще отнеме време, за да се материализира напълно.

„Те всъщност все още не могат да решат никакви практически проблеми. Те ви позволяват може би да прецените възможностите на това, което би имала работата на квантов компютър, ако можете да мащабирате тази машина до наистина големи системни размери.“

Но той добавя обещанието за квантови изчисления, а проучването на Министерството на отбраната за това все още е важно.

„Квантовите изчисления могат да бъдат разрушителни в почти всеки индустриален сектор“, добавя проф. Хенсингер.

„Можете да си представите, че в отбраната има много проблеми, при които оптимизацията може да играе огромна и много важна роля.“
Опитайте да обясните тънкостите на квантовите изчисления на парти и може да не задържите вниманието на приятелите си за дълго.

Това е много сложна концепция и работи по напълно различен начин от вашия лаптоп или телефона в джоба ви – или дори от гигантските суперкомпютри, които могат да обработват умопомрачителни количества данни за наносекунда.

Обещанието на квантовите изчисления е, че ще помогне за решаването на проблеми, с които стандартните компютри не могат да се справят.

Идеята е тя да бъде използвана в борбата срещу изменението на климата, при разработването на нови лекарства и подобрен изкуствен интелект – и в този случай потенциално за подкрепа на военните.

Точно както първите дни на стандартните компютри обаче, ние сме на етапа, в който тези машини са много малко и много тромави, не на последно място защото техните градивни блокове, кубити, трябва да се държат замразени.

Но машината на Orca не изисква това, което означава, че устройството може да бъде много по-малко и малко по-практично.

Превод и редакция: „Нова Вест“