Караджов: Лъжа е, че сме искали допълнителни 3,9 милиарда (ВИДЕО)

49

Провежда се извънреден брифинг на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов

„Имам задължение да кажа каква е истината и какво казват документите по лъжите, които се изрекоха вчера, включително по мой адрес, които няма как да не ги приемам тежко и затова много бих искал да мина една по една през тях“, заяви Караджов.

Той коментира твърденията на „Продължаваме Промяната“ и премиера Кирил Петков, които вчера заявиха, че Караджов е поискал допълнителни 3,9 млрд. за бюджета на подопечното му ведомство.

„Това, което Ви беше представено вчера като пресконференция, като основен проблем, че едва ли не аз съм поискал или ИТН са поискали 3,9 милиарда, допълнително в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е лъжа“, продължи регионалният министър.

„Аз никога не съм искал тези пари“, продължи той.

„Аз информирах за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда, която се получава от няколко източника“, обоснова се Караджов.

„От нашия бюджет бяха прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова – също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Беше поет ангажимент, че тези средства ще се добавят в актуализацията“, обясни Караджов. И допълни, че в обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала „Хемус“ и на скоростния път Видин – Ботевград.

„Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин млрд. по инхаус и още половин млрд. – по ЗОП процедури“, категоричен бе регионалният министър.

„Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 млрд. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск“, каза още Краджов.

„Караджов иска 3,9 млрд. и затова ИТН си тръгва е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше шеф на БНБ, да говорят за крадливите фирми и милиарди, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ми напускане на заседанието на МС, нито отговарят на фактите”, заяви вицепремиерът.

Междувременно стана ясно, че именно Караджов е първият, депозирал оставката си.