Кирил Петков: Стилът на Слави е да играе силово, не му пука за резултата

137

Надявам се да има 12 независими отговорни депутата от ИТН, за които държавата е важна, които също искат да се справим с корупцията и не са толкова безотговорни, колкото техния лидер

Аз знам моята отговорност като министър-председател. В момент на война не е добре да влизаме в цикъл на предсрочни избори и политическа нестабилност. Това зяви в студиото на btv премиерът Кирил Петков.

По отношение на изявлението на Слави Трифонов, че изтегля министрите си от кабинета, Петков коментира: “Това е стилът на Слави, действа силово. Гледах изявлението му, не изглежда сериозно 7 милиона избиратели да разчитат на този анализ. Разчитах че министрите, които обявиха, че напускат кабинета, ще се върнат, защото смятам, че никой сериозен политик не може да вкара България в такава спирала”, подчерта Кирил Петков.

“Слави Трифонов не разбира от финанси, щели сме да фалираме държавата. В момента рефинансираме съществуващи заеми. Тези хора бяха в политиката, за да вземат обществени поръчки през АПИ и когато това не се случи, както очакваха те излязоха от правителството, без да им пука за народа. Подобно нещо може да направи само един певец, без да му пука за България”, отбеляза Кирил Петков.

“Има хора в “Има такъв народ”, които имат цели като нашите. Не искам да сложа всички под един знаменател. Ще разчитаме на техни депутати, които са влезли с идея за промяна. Надявам се да има 12 независими отговорни депутата от ИТН, за които държавата е по-важна, за които съществена е борбата за нулева корупция. Няма начин всичките да са толкова безотговорно, колкото техния лидер”, продължи Кирил Петков.

На въпрос има ли партия извън кабинета, на чиято подкрепа може да разчитат, той отговори: “Не можем да работим с ГЕРБ докато Борисов стои отзад и пуши пура. Що се касае до Възраждане, при тях кампаниите с проруски изявления, в които лидерът им казва “на оръжие братя” твърдо противоречат на нашите разбирания. Няма как да работя и с тях”.

“Разходването на средства е абсолютно прозразно и има ясна документация. Всички отчети ще бъдат публикувани онлайн”, обеща Петков.

Най-важно е, че с планираната актуализация на бюджета не вдигаме дефицита, заяви още премиерът.

„Корупцията е червената линия на „Продължаваме промяната“. Предложението Любомир Каримански да е шеф на БНБ от страна на „Има такъв народ“ беше опасност, имаше риск той да не изпълни ролята на истински гуверньор на БНБ“, каза още премиерът Кирил Петков.

По думите му това е бил един от моментите, довели до раздор между вече бившите коалиционни партньори.

„Тогава се обадихме на Слави Трифонов. Казах му – дайте друг ваш кандидат, но да сме съгласни. Каза се не. После се спря всякаква комуникация с Трифонов. Писахме есемеси, искахме да водим диалог, не може да се води диалог“, отбеляза Петков.

Премиерът допълни, че е опитал да говори и с Тошко Йорданов, но той му е отговорил единствено с „не съм оторизиран да разговарям с вас“.

Друг момент, довел до раздор е скандала с МРРБ и парите за пътищата.

Относно МРРБ Петков каза, че от „Има такъв народ“ са настоявали да се разплатят на съмнителни фирми без да има контрол върху техни предишни харчения. След като това не се случило, отношенията им се обтегнали.

2 милиарда и 200 милиона са достатъчен бюджет за АПИ, за да се ремонтира. Излизането от заседанието в МС на Караджов и още двама министри е силов метод на Слави Трифонов, обясни още премиерът.

Друга основна разделителна линия е смяната на шефа на КПКОНПИ.

„Започна се едно размотаване по този закон и всичко беше от „Има такъв народ“. Чувахме слухове, че този закон не трябва да мине“, казва Петков.

По думите му тогава от ПП решили поне да сменят ръководството на КПКОНПИ. „На последния коалиционен съвет зададохме темата Бойко Рашков да поеме агенцията, получихме положителен отговор от „Демократична България“ и БСП, а „Има такъв народ“ изпратиха есемес на Лена Бориславова с „не“, каза премиерът.

Според Петков единствената причина, поради която ИТН може да не подкрепи такава смяна е, че не искат да има работещо КПКОНПИ.

По публикацията работи Полина Петрова