Украйна проверява твърдения за насилствено депортиране на деца в Русия

97

Проверката се извършва от прокурори, разследващи военни престъпления в Украйна, които се опитват да да съставят обвинителен акт за геноцид. Това съобщи главният прокурор на Украйна

Прокурорите, разследващи случаи на военни престъпения в Украйна, проверяват твърденията за насилствено депортиране на деца в Русия след началото на инвазията, като се опитват да съставят обвинителен акт за геноцид, заяви в интервю за Ройтерс главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, предаде Нова телевизия.

Международното хуманитарно право класифицира насилствената масова депортация на хора по време на военен конфликт като престъпление.

„Насилственото прехвърляне на деца“, в частност, се класифицира като геноцид – най-сериозното военно престъпление според конвенцията за геноцида от 1948 г.

Венедиктова, която наблюдава редица разследвания за военни престъпления в Украйна, каза, че от началото на военните действия има повече от 20 дела за насилствено прехвърляне на хора в Русия от различни региони в източноевропейската страна. Тя отказа да съобщи броя на лицата, които са били насилствено прехвърлени в Русия.

По публикацията работи: Пламена Сутева