България се наложи с 3:2 над Нидерландия във волейболната лига на нациите при жените

80

България се наложи с 3:2 над Нидерландия във волейболната лига на нациите при жените

Лоренцо Мичели, новият треньор женския национален отбор на България, започна с победите и в Лигата на нациите. Шампионът на Франция и момичетата триумфираха драматично с 3:2 (25:15, 12:25, 19:25, 25:15, 15:7) над Нидерландия на първия турнир в Анкара. Така нашите излязоха по най-добрия начин след поражението от Тайланд с 0:3 на старта, отбелязват от родната федерация.

Въпреки че в състава не са капитанът Елица Василева и Ева Янева, звезда на Волеро льо Кане, българките показаха, че ще бъдат фактор в турнира.

Първият гейм беше като по учебник. Равностойната игра приключи при 6:6. След това блокадата и сервисът ни заработиха на най-висока предавка и резултатът набъбна на 12:6. съзнавайки че всичко е в ръцете им, българките продължиха тоталната преса върху съперника и стигнаха до 18:8. До края беше ясно, че геймът се доиграва.

Във втората част обаче ролите напълно се размениха. Изглеждаше, че нидерландките са „облекли“ нашите фланелки и бързо резултатът стана 12:4. Интригата бързо приключи и резултатът стана 1:1.

Третият гейм също не мина по вкуса ни. Отново страхотната игра от началото на мача остана в миналото и надвиснаха проблемите. Макар и не толкова лесно Нидерландия поведе с 2:1 и отборът на Мичели вече беше притиснат до стената.

В този момент обаче България показа най-доброто си лице. Блокада, сервис и атака забушуваха към полето на „лалетата“. И накрая резултатът от първата част се повтори – 25:15.

И двата отбора излязоха с голямо напрежение в тайбрека, което продължи до… 1:1. Последваха пет български точки. Треньорът на съперника опита с прекъсвания да накъса играта, но вече беше късно. България не остави никакви съмнения в победата и мачът приключи при 15:7.

Най-резултатна бе Гергана Димитрова с 20 точки (1 ас, 2 блокади), 19 точки добави Мирослава Паскова (1 ас, 2 блокади). С 14 точки приключи Нася Димитрова (4 блокади). За съперника Фльор Савелкоел и Елес Дамбринк завършиха с по 14 точки.