Имало е опит за влизане в дома на криптотърговеца в деня на изчезването му

blank
Снимка: Pixabay

Сестрата на изчезналия криптотърговец Александър Алтънбашев е забелязала лице, изцяло покрито с дрехи и с каска с пуснат визьор, което опитало да влезе с ключ в дома му. Впоследствие жената се развикала и маскираният се изплашил. В момента се изземват и се преглеждат записи от видеокамери, а въпросното лице се издирва

Издирват мъж, който в деня на изчезването на криптотърговеца Александър Алтънбашев, опитал да влезе в апартамента му. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова, предаде Нова телевизия.

„По отношение на заявеното от сестрата на изчезналото лице, че в деня, в който той е забелязан последно около обяд, е видяла лице, което е било изцяло покрито с дрехи и с каска с пуснат визьор, влизащо с ключ в дома на нейния брат – да това е така”, каза тя.

По думите й сестра му го е забелязала, тъй като е имало преди това позвъняване на нейния звънец. „Те живеят в непосредствена близост един до друг. Появила се е на вратата, развикала се е, когато е видяла лицето, което в този момент непосредствено е преминало прага на апартамента на нейния брат. То се е изплашило и не е влязло във вътрешността на апартамента”, обясни Петрова.

Изземват се и се преглеждат записи от видеокамери, а лицето, което сестрата на търговеца на криптовалута е видяла, се издирва.

„Нямаме информация Алтънбашев да не е жив. Не мога да потвърдя версия да му се е случило нещо, довело до смъртта му”, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура.

„Сестра му последно го е забелязала на мястото, където го е оставила – в „Младост”, в близост до мебелен магазин и кино в района на Бизнес парк. Това се е случило сутринта на 23 май. В последствие е имало кореспонденция с него през неговия мобилен телефон. След 12:21 той му е бил изключен. Изискани са данни за трафика, но не мога да коментирам повече на този етап”, съобщи още тя.

Основната линия, по която се работи, е отвличане. „В случаите за изчезнали лица обичайно се проверява и версията за укриване по собствена воля, като се изследва имало ли е причина да постъпят по този начин. В момента се извършват активни действия”, добави Десислава Петрова.

Проверяват се и видеокамерите на входа и изхода на София.

Петрова коментира и случая с откритите трупове, заровени в гориста местност край София.

„Разследването продължава. Колегите ще направят всичко възможно да проверят макар и неофициално заявените твърдения от обвиняемия преди неговото привличане, че става въпрос за около 50 тела. Ако бъдат установени още такива, ще бъдат предприети аутопсии и ще бъдат назначени експертизи, както се работи и с досега откритите тела”, каза говорителят на Софийската градска прокуратура.

„Изследва се и дали погребалната агенция е извършвала законосъобразно дейността си. Иззети са множество документи, извършват се справки. В процес на установяване сме дали обвиняемият има право да извършва погребални дейности”, добави тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева