Вигенин: Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ

59

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин

„Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си – правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ“, заяви Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание. Той подкрепи идеята на Кирил Петков да се свика нов Консултативен съвет за национална сигурност относно Република Северна Македония и го определи като необходимо, предаде БНТ.

Кристиан Вигенин поясни, че по-малко трябва да ни интересува какво Брюксел и Скопие очакват. По думите му и двете държави имат ограничено културно и дипломатическо присъствие. Кристиан Вигенин коментира и състоянието на коалицията и върви ли страната към нови предсрочни избори.

„Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси, това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне – не, не се разпада. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно „Има такъв народ“ са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси – това се е случило“, подчерта Кристиан Вигенин.

Той определи перспективата за коалицията като позитивна. Кристиан Вигенин подчерта, че нови избори са последното, което ни трябва в момента.

„Не трябва да задълбаваме в темите, които ни разделят, а да търсим баланса, тази коалиция има общи ценности“, коментира Кристиан Вигенин.

Според него въпросът за оказването на помощ за Украйна трябва да се зададе към правителството.

„На мен не ми е известно към днешна дата да е пристигнала военна техника за ремонт“, заяви Кристиан Вигенин.

Той уточни, че не вижда съществени противоречия между президента и правителството и отбеляза, че един от проблемите в момента е, че правителството няма програма. Кристиан Вигенин допълни, че не очаква промяна в мерките.

„Предвидени са от 1 юли, този пакет е спасителен, ще проработи и ще облекчи хората в нужда и бизнеса“, подчерта Кристиан Вигенин.

По думите му плащането на руския газ трябва да бъде европейско решение.

„Не може да се прилагат различни решения за страните от Европейския съюз. Важно е да покажем, че имаме различни алтернативи, за да сме в по-силна преговорна позиция. Не виждам нищо лошо да имаме договор с „Газпром“, каза още Кристиан Вигенин.

По публикацията работи: Станислава Гавазова