Запасите от дижонска горчица се изчерпват на фона на климатичната криза и войната в Украйна

395

Френските производители на горчица се борят да се сдобият със семена от Канада и Украйна
Франция е изправена пред недостиг на горчица заради метеорологичните условия, свързани с климата, и войната в Украйна, предава independent.co.uk

„Топлинният купол“, който удари Канада през 2021 г., и застудяването във Франция през същата година доведе до дефицит на подправката по рафтовете на супермаркетите.

Luc Vandermaesen, управляващ директор на Reine de Dijon и президент на Асоциацията за бургундска горчица, каза пред индустриалния вестник L’Usine Nouvelle , че войната в Украйна е ограничила предлагането на семена, тъй като и Украйна, и Русия са големи износители.

Are ‘energy-positive hotels’ the green future of accommodation?
„Украйна, без да е голям производител, представляваше резервен план“, каза той. Разчитахме на това да направим връзката със следващата реколта , но това решение пропадна.”

„Нямаме гаранция или видимост за доставките след две седмици.“

Според вестник Sud Ouest производството на семена в Канада е спаднало от 130 000 тона през 2020 г. до едва 99 000 през 2021 г., което е спад от 28% поради сушата. Цената на тон е близо 1700 евро (£1440), двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Забраната от 2019 г. на някои пестициди също е фактор, тъй като е трудно да се спре вредителите да ядат култури. Асоциацията на производителите на синапено семе в Бургундия, производството на френска горчица е силно забавено от този проблем.

Инфлацията е друг въпрос. Според френската статистическа организация INSEE инфлацията трябва да надхвърли процента през май и да достигне 5. процента през юни. Последствията върху хранителния сектор са значителни. Горчицата е сред петте потребителски продукта, чиято цена се е повишила най-много.

Британският консорциум за търговия на дребно, който представлява търговците на дребно в Обединеното кралство, каза пред The ​​Guardian , че въздействието върху предлагането на британската горчица е „много ограничено в момента“.

Превод и редакция: медия „Нова Вест“