Производители на череши имат някои опасения относно реколтата тази година

276

Някои производители се опасяват, че реколтата тази година ще е с 50% по-малко от миналата. Като причини се посочват лошите климатични условия. Производител обяснява, че цената на черешите се очаква да се нормализира до около 7-10 дни

Близо 15 лв. за килограм на едро достигна цената на българските череши. Тя зависи от сорта, като по-дребните струват между 5 и 7 лева, предава БНТ.

Опасенията на родните производители са, че реколтата тази година ще е с 50% по-малко от миналогодишния добив.

Сейнан Вейсал отглежда 130 декара череши в градината си в село Стамболово и потвърждава тези притеснения.

„Тази година реколтата спрямо миналата година ще е доста по-слаба, поне 40-50%. Засега нещата не са чак толкова зле, движим се някъде около нормалното“, каза той.

Причината е основно в лошите климатични условия по време на цъфтежа, опрашването и оплождането на дръвчетата.

„Цената спрямо минали години за този период не е много по-висока, традицонно при ранната череша цената е по-висока, защото предлагането започва седмица по-рано с вносните от Гърция и Турция. Заради това цените са малко по-високи но през следващите 7-10 дни би трябвало да се нормализират.“

Вейсал е продал първите си череши за 8 лв./кг. А най-скъпите череши са гръцките – между 12 и 15 лв. Според производителя цените на крайния пазар ще достигнат между 10 и 15 лева.

По публикацията работи: Пламена Сутева