Въвеждат нови правила в Кипър

170

Нови промени на правилата за зелените сертификати в Кипър. Там премахват  зелените сертификати за всички обществени места, с изключение на здравните заведения.

Решението беше взето от кабинета на министрите на островната държава на два етапа – първо на 20 април, а след това на 10 май. То влиза в сила в неделя, предаде NOVA.

Според влезлите в сила нововъведения SafePass ще се изисква вече само за влизане в затворени зони, старчески домове, амбулатории на болници, медицински и диагностични центрове. Лицата, които не притежават такъв здравен паспорт, ще трябва да представят на входа на гореспоменатите институции удостоверение с отрицателен резултат от PCR тест за липса на коронавирусна инфекция, който е валиден за 72 часа, или 48-часов бърз антигенен тест. Същите правила се прилагат не само за външните посетители, но и за персонала на тези институции.

Разрешава се да бъдат посещавани пациенти в държавни и частни болници, но не повече от двама посетители на ден с отрицателен резултати от бърз тест, направен не по-рано от 24 часа, независимо от историята на ваксинацията им. При необходимост от повече посетители в спешни случаи обаче е необходимо специално разрешение от администрацията на болницата.

От 15 май вече не е необходимо да се изолират и лицата, които са в близък контакт с носители на коронавирус без зелен сертификат. Поради тази причина училищата отменят и програмата „Тест за оставане“, която осигуряваше двойно тестване в продължение на една седмица на неваксинирани ученици и учители, които са имали контакт с носители на коронавирус, но не са пожелали да останат под карантина и са искали да продължат занятията присъствено. Освен това децата под 12-годишна възраст вече няма да са задължени да носят предпазни маски.

От днес ще бъде разрешено да се пълнят с посетители храмове, конферентни зали, заведения за хранене, нощни клубове, музикални и танцови зали, места за различни тържества, включително сватби и кръщенета, на 100% от капацитета им, ако площта им не надвишава 500 квадратни метра. За по-големи помещения се прилага горна граница от 85 %.