1 милиард евро помощ за Украйна събра Европейската банка за възстановяване и развитие

92

Това съобщи президентът на институцията, като събраните пари са допълнение към двата милиарда евро от „пакета за устойчивост“, който беше стартиран от БВР. По изчисления на Украйна, страната има нужда от около 5 млрд. долара месечно, само за да покрие бюджетния си дефицит

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) събра 1 милиард евро помощ за Украйна на годишното си общо събрание тази седмица, предаде Нова телевизия, позовавайки се на президента на институцията Одил Рено-Басо.

Парите са в допълнение към двата милиарда евро от „пакета за устойчивост“, който беше стартиран от БВР в началото на руската инвазия в Украйна.

„Донорите изразиха намерение“ да предоставят един милиард евро на банката „в отговор на войната в Украйна“, заяви президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо на пресконференция в мароканския град Маракеш.

Тази седмица ЕБВР прогнозира, че украинската икономика ще се свие с 30 % през тази година, което е повече от предишните оценки.

Украйна изчислява, че се нуждае от около 5 млрд. долара месечно, само за да покрие бюджетния си дефицит.

Тя също така иска донорите да се съсредоточат и върху бъдещото ѝ възстановяване.

Във видеообръщение към ЕБВР в сряда министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко призова международните донори да „увеличат максимално“ усилията за подпомагане на страната му.

Киев може да покрие само около 62% от първичните бюджетни нужди без военните разходи, каза той.

Украйна настоява пред западните държави за по-голяма подкрепа.

Американските законодатели гласуваха във вторник предоставяне на пакет от помощи за Украйна в размер на 40 млрд. долара.

Ако предложението бъде одобрено от Сената, както се очаква, разходите на САЩ за укрепване на отбраната на Украйна и за справяне с възникналата хуманитарна криза ще нараснат до около 54 млрд. долара.

По публикацията работи: Пламена Сутева