Кулеба: Да бъде запазено място на Украйна в ЕС

163

Това поиска министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, като поясни, че не става въпрос за възможно най-бързо приемане в ЕС. Припомняме, че Киев представи кандидатурата си за членство в ЕС на 28 февруари

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба поиска в Европейския съюз да бъде „запазено“ място за страната му дори ако се наложи преговорите за присъединяване да продължат дълго, предаде bTV, позовавайки се на „Франс прес“.

„Често чуваме, че Украйна е част от европейското семейство и сега е важно да бъде „запазено“ място за нея в ЕС. Наистина не говорим за възможно най-бързо приемане на Украйна в ЕС, но е много важно за нас да бъде запазено това място “, каза Кулеба по германската национална телевизия в началото на посещението си във федералната република.

Киев представи кандидатурата си за членство в ЕС на 28 февруари, броени дни след нахлуването на Русия в Украйна, но някои западни страни членки имат резерви и търсят начин да избегнат ускорена процедура за приемане.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник в Берлин, че на страна като Украйна ще й са нужни десетилетия, за да влезе в ЕС и предложи дотогава тя да е част от „европейска политическа общност“, която да включи евентуално и Великобритания, напуснала ЕС през 2020 г. Идеята бе подкрепена и от германския канцлер Олаф Шолц.

По публикацията работи: Пламена Сутева