ПП с предложение за поправка в проекта си за помощ за Украйна

153

Предложението за поправка е съобразено с внесено писмо от украинския посланик в парламента. В момента депутатите обсъждат предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна. Внесени са три проекторешения – от „Продължаваме Промяната“ (ПП), ГЕРБ-СДС и „Демократична България“

„Продължаваме Промяната“ предложиха поправка в проекта си за помощ за Украйна, съобразно внесено писмо от украинския посланик в парламента. То беше прочетено в пленарната зала.

В него е отправена молба за предоставяне на следната помощ за Украйна: продължаване на подкрепата за членството й в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия у нас; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки, предаде БТА.

В момента депутатите обсъждат предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна. Внесени са три проекторешения – от „Продължаваме Промяната“ (ПП), ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. Атанас Михнев, един от вносителите на проекта на ПП за помощ за Украйна, предложи редакционна поправка – да се даде мандат на Министерския съвет за „оказване на военнотехническа помощ на Украйна“, според официалното писмо, внесено днес от украинския посланик в парламента и съобразно възможностите на Република България.

„Срамота е посланик да изпраща на друга държава писмо за решаване на вътрешнополитически проблеми“, реагира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

По публикацията работи: Пламена Сутева