Български каратист спечели бронз от Дефлимпикс в Бразилия (СНИМКИ)

136

Николай Христов е младият и амбициозен българин, извоювал бронзов медал за България на Олимпийските игри за глухи (Дефлимпикс игри) в Бразилия. „Нова Вест“ се свърза с него, за да разбере подробности около подготовката му за игрите, протичането на битките и стремежите му за в бъдеще

Николай Христов сподели пред „Нова Вест“, че се занимава с карате от 7-годишен. Разказва, че причината родителите му да го запишат на тренировки е, че децата в училище са го тормозели.

Николай разказа, че треньорът му се казва Борислав Иванов. Той е многократен републикански и балкански шампион. Човек с медали от европейски и световни първенства и бивш селекционер на националния отбор по карате. Цялата си подготовка Николай провежда с него. „Работим заедно над 15 години“, добави той.

Снимка: Борислав Иванов

Той разказа за съперниците си в Дефлимпикс 2022.

„В моята категория бяхме 13 души. Записах победа над Индия и Италия. Загубих в доста физически изтощаващ мач от Венецуела и разбих представителя на Бразилия с 9:1 в репешажа за бронза“.

Николай обясни, че дебютът му в олимпиадите за хора с увреден слух е бил на Дефлимпикс игрите в София, 2013. „Тогава записах две пети места на категории – 75кг и Open, която за съжаление не се проведе на сегашните игри“, каза той.

След това младият българин се явява и на Дефлимпикс 2017. Олимпиадата тогава се проведе в Самсун, Турция, откъдето той отново донесе бронз на България.

Младият българин разказа за подготовката си за Дефлимпикс 2022.

„Тъй като имам бронз и от предишната олимпиада, смея да кажа че подготовката ми започна веднага след нея. Ковид мерките и карантините прекъснаха процеса за около година, но в последната успях да се мобилизирам и да подобря формата си доста“, заяви каратистът.

Снимка: Николай Христов

На въпрос кой от двата медала е бил по-трудно извоюван, той отговори следното: „Този в Самсун. Тогава имах сериозна контузия месец преди игрите и физическата ми подготовка се срина“.

Николай заяви пред „Нова Вест“, че ще играе и на следващото европейско първенство за глухи и може би представянето му там ще е решаващо. „Все пак съм на 28 години и имам пред себе си приоритети извън спорта“, добави той.